Er zijn van die periodes dat er een bepaald soort ”probleem” heel veel voorkomt bij verschillende mensen. Op dit moment, juli 2017, merk ik dat er veel mensen in een periode van verandering zijn. Veel mensen bij mij zitten nu ergens “in-between”. Ik merk heel veel van deze kenmerken:

  • chaos in je hoofd
  • een leeg gevoel
  • niet weten
  • je wilt weten wat je nu moet doen. Je wilt er uit en je wilt duidelijkheid.
  • het afsluiten van een bepaald hoofdstuk en nu? Wat is het volgende hoofdstuk?

Wat moet je nu doen als je ergens in-between zit en je voelt je zo onbestemd en je weet het allemaal niet meer? Ik bedank één van mijn wijze leraressen, Tara Mohr, voor haar prachtige les die ik deze week in mijn mailbox ontving. Ze kwam met een prachtige metafoor die dit precies uitlegt. Ik ga het delen met je. Lees verder als je jezelf of een ander hier mee wilt helpen!

We hebben twee zekerheden in ons leven: we groeien en we gaan dood. Dit is een natuurwet. Kijk maar naar een zaadje die kan groeien tot een prachtige bloem. Wij als mensen beginnen ook zo, ontwikkelen ons tot foetus waarna we worden geboren en doorgroeien. Er is maar een paar procent van de mensen die doorgroeit. Dat zijn de mensen die voor persoonlijke ontwikkeling gaan en die uit hun comfortzone stappen (Of je dat nu doet of niet, het is helemaal oké).

Zo is er ook de rups die een enorm potentieel heeft en groeit tot een vlinder. Vergelijk jezelf hier eens mee. Wat zit er diep van binnen in jou met een enorm potentieel en als dat er uit komt, wie ben je dan? Welke vlinder ben je dan die zo het leven in vliegt? Vergelijk je eigen groei hier mee.

Als jij voelt dat jij ergens in-between zit kun je dit als de verpoppingstijd van de rups zien. Dit is de periode tussen de fase van de rups die in de cocon ligt tot het moment dat deze rups een vlinder wordt.

Het ontpoppen  gebeurt in die cocon. Het is een soort retraite in een beschermde schulp, zodat transformatie kan gebeuren. Er is privacy nodig en grenzen stellen is nodig. Als je dat niet toelaat, dan kan je onbewuste dit voor je gaan regelen zoals zelfsabotage, relaties om zeep helpen en acuut stoppen met dingen. Deze periode maken we allemaal wel eens mee in ons leven.

Herken je al iets?

Weet dat je niet gek bent en dat het heel normaal is wat je overkomt. Accepteer het. Als je tegen de stroom in gaat, wekt het alleen nog maar meer frustratie op. Weet dat het tijdelijk is, weet dat het een mensending is wat iedereen gebeurt. Wees niet bang dat je jezelf aan het eenzaam maken bent. Compassie voor jezelf is de toverformule. Het is een tijd van het laten gebeuren met de wetenschap dat het tijdelijk is en dat het goed komt. Jouw ego, die harde stem in je, zal het er niet mee eens zijn. Het deel van jou die alles plant en onder controle wil houden in je leven zal misschien wel in paniek zijn.

Wat ik veel zie gebeuren bij mensen is dat er chaos is en enorm onzeker worden van geen grip hebben op de uitkomst. Wat kun je doen? (Ik weet dat je wilt doen ?)

Stap 1: Accepteer deze periode en heb compassie voor jezelf

Stap 2: Benoem wat niet meer bij je past en wat je los wilt laten. Zeg hardop tegen jezelf wat er naar voren komt op dit moment. Zorg dat dit uit je systeem komt. Schrijf het op in een dagboek. Deel het met iemand die je vertrouwt. Zoek een coach of een mentor op.

Stap 3: Accepteer dat je de uitkomst niet weet. Het is een periode van het verschijnen van losse flarden van beelden, gevoelens, woorden, ideeën en sensaties in je lijf. Je wilt waarschijnlijk 100% helder hebben waar het naar toe gaat, zodat je het kunt uitleggen aan jezelf of de buitenwereld. Accepteer dat het zo niet werkt. Leg vriendelijk uit dat je het zelf nog niet weet en tijd nodig hebt. Een visie voor de toekomst komt nooit met een kant en klaar stappenplan. Hou al deze losse fragmenten bij voor jezelf en evalueer of er een algemene richting in zit. De vorm wordt dan steeds meer duidelijk.

Stap 4: Vertrouw op de uitkomst. Dit gebeurt niet voor niets. Het gebeurt omdat het de tijd er voor is, dit gebeurt door keuzes uit je verleden en omdat je onbewust weet dat het tijd is voor groei. Je bent nu precies waar je moet zijn.

Als je in de verpoppingstijd zit is dit jouw werk: Accepteren, compassie, eerlijk zijn naar jezelf en vertrouwen dat het goed komt.

Zie je dit niet bij jezelf, maar wel bij iemand anders? Oordeel die persoon dan niet als lui, langzaam of als iemand die vlucht voor de werkelijkheid. Misschien zit die persoon wel in een ontpoppingsperiode. Accepteer en hou van ze ondanks dat het even moeilijk kan zijn met een harde laag om zich heen.

Misschien ken je wel iemand die dit kan gebruiken. Help die persoon dan en stuur deze blog dan naar iemand die dit goed kan gebruiken.

 

2017 Katja van Gulick Coaching & Advies, alle rechten voorbehouden.

 

lgGratis: Ga naar www.katjavangulick.nl/gratis-e-book  voor het aanvragen van het gratis mini-eBoek “4 Vitale Stappen van minder piekeren, naar meer energie en kracht”.

WIL JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, NIEUWSBRIEF OF OP EEN WEBSITE? Dat kan, zolang je deze informatie-“blurp”, met een werkende link naar genoemde website, opneemt: “Door Katja van Gulick Coaching & Advies” Ga naar www.katjavangulick.nl  voor het aanvragen van het gratis mini-eBoek “4 Vitale Stappen van minder piekeren, naar meer energie en kracht”.

mbti_icon  Noloc Erkend loopbaan professional  katja_van_gulick_pasfoto
Happines & Business Coach en teacher Katja van Gulick uit Amsterdam helpt hoogopgeleide professionals hun missie, why en hun verlangen te leven. Dat doet ze met haar coachingprogramma’s Claim your Life en Claim your Business. Maak werk van je verlangen en als resultaat krijg je energie, rust en balans en je ervaart overvloed in relaties, werk, gezondheid en tijd.  Er worden bewuste keuzes gemaakt. De omgeving ziet ze als zelfverzekerd en krachtig met een duidelijke eigen koers. Zie www.katjavangulick.nl

 

Gecertificeerd voor het krachtige persoonlijkheidsinstrument MBTI Step I, MBTI Step II en MBTI teams. Erkend Loopbaan Professional bij de NOLOC.  Opgeleid als Coach / Counselor, NLP Master, EFT Therapeut en professioneel Aurareader. Tara Mohr met Playing Big, Gabrielle Bernsteins’ Spirit Junkie, Marie Forleo B-School, Danielle Laporte Fire Starter Sessions & Desire Map.  Ik heb al deze certificeringen.  Als coach ben ik resultaatgericht, pragmatisch en intuïtief. We gaan voor jou succes, flow, energie en geluk!

 

Laat een reactie achter