Van passieloos naar bevlogen werk

kata boek

Eens in de tijd gun ik mezelf een bezoekje bij een bepaalde schoonheidskliniek. Elke keer een fijne binnenkomst waarbij je met je naam wordt aangesproken, je jas wordt aangenomen en waar tijdens het wachten een goede kop koffie met een cupcake van de goede bakker wordt aangeboden. Van binnenkomst tot het einde zit ik hier altijd met een grote grimas in een heerlijke “wat verwen ik mezelf toch lekker” modus. Alleen deze keer was het anders. De dame die er deze keer stond straalde niet uit wat ze zei. Met mijn Hogere Hotelschool en salesloopbaan sta ik daar toch met een soort beroepsdeformatie. Haar hele lichaamstaal straalde niets uit dan verveling en automatische piloot uit. Ik voelde bij haar zoveel onplezier en dat kan gewoon niet als je in de dienstverlening werkt. Mijn grote ergernis, nog zacht uitgedrukt,  werd nieuwsgierigheid.  Wat is hier aan de hand? Wat ontzettend sneu dat iemand zo de dag moet doorkomen, want wat duurt zo’n werkdag dan lang!

Inspiratie voor een artikel! Lees verder als je wilt weten hoe je bevlogenheid in je werk krijgt!

Werken hoort bij ons leven, er moet brood op de plank komen. Er horen dingen bij werk die niet leuk zijn, het is per slot van rekening geen hobby. Maar werken kan echt wel een bron zijn van plezier en voldoening. In werk kun je je zelf ontwikkelen en dat werk doen waar je warm voor loopt. We hebben het over bevlogenheid  en dat is met passie in je werk staan. Je werkt dan hard omdat je je werk leuk vindt. Natuurlijk ben je ook moe na je werk en heb je wel eens een dag niet lekker gewerkt. Dit alles gaat wel gepaard met een gevoel van voldoening. Een nacht goed slapen en de volgende dag voelen we ons weer vitaal. Als bevlogen mens werk je ook heel productief. Je werkt hard en voelt flowmomenten waardoor de tijd voorbij vliegt. Wie wil dat nou niet?

Wat zou ik dit meisje kunnen adviseren om haar bevlogenheid te verhogen?

Advies 1: Je kunt je gedachten beïnvloeden. Vind je het niet leuk en je denkt daar alleen maar aan, dan is het ook echt niet leuk. Het is echt wat jij er van maakt. Alleen jij kunt er voor zorgen dat je je werk leuker maakt.

 Advies 2:  Ontdek wat je leuk vindt in het gewone dagelijkse leven. We hebben het over waarden. Kijk dan eens naar je huidige baan en kijk eens wat je er in terug vindt. Hou je van contact met andere mensen, geniet dan van het feit dat je dat hebt in deze baan. Vind je het leuk om je huis leuk in te richten, ga eens kijken of je de boel hier gezellig kunt maken.

 Advies 3: Gaat het om ergernissen, praat dan over je stressbronnen. Pot je je ergernissen of problemen op, dan word je daar gespannen van. Denk maar eens aan een bal die je onder water probeert te houden, die wil op de een of andere manier naar de oppervlakte komen. Dat gebeurt ook met je gevoelens. Druk je ze weg, des te harder komen ze naar je toe en altijd op de meest ongelegen momenten. Praat in oplossingen en in wat jij nodig hebt. Klik op deze regel voor wat communicatietips met handige ezelsbruggetjes die ik eerder heb geschreven. Zo voorkom je negativiteit op de werkvloer want daar is niemand bij gebaat.

 Advies 4: Kom voor jezelf op en geef je grenzen aan. Geef aan wat er nodig is. Dit kan moeilijk zijn, maar besef dat het een grote opluchting voor je kan zijn als je het wel doet. Mensen zullen het waarderen en je krijgt respect. Probeer het maar. Je kunt bij een onverwachts verzoek aangeven dat je er nog even over nadenkt en er vanmiddag of morgen op terug komt.

 Advies 5: vergroot je weerbaarheid. Negatieve gebeurtenissen horen er bij. Raak je hier bij uit balans of haal jij je les er uit? Dat laatste is natuurlijk het krachtigste. Weerbare mensen worden gekenmerkt door twee eigenschappen: optimisme en zelfvertrouwen. Ze hebben het gevoel zelf invloed te hebben op hoe hun leven loopt.

 Advies 6: Help en waardeer je collega’s, leidinggevende en je cliënten. What goes around comes around. Het kan energie kosten, maar wist je dat als je elke dag minimaal één  compliment aan iemand geeft, je hier gelukkig van wordt. Ook weer goed voor je weerbaarheid ;-)!

 

Als het bovenstaande niet werkt, zoek uit wat je wel leuk vindt en zoek een baan die hierbij past. Je maakt het jezelf onnodig zwaar en moeilijk! Misschien heb je iets wat aan deze 15 tips voor een gelukkig leven! Klik hier. Heel veel succes!

 

Copyrigth by Katja van Gulick Coaching & Advies 2014

Social Media fotombti_icon  Noloc Erkend loopbaan professional   Katja van Gulick Coaching en Advies te Amsterdam helpt hoogopgeleide professionals het beste uit zichzelf te halen. Het resultaat is rust en balans in hun werk- en privéleven. Men ervaart succes, flow, bezieling, succes, geluk, kracht en energie.  Er worden bewuste keuzes gemaakt. De omgeving ziet ze als zelfverzekerd en krachtig met een duidelijke eigen koers. Zie www.katjavangulick.nl

Bij Katja kun je terecht voor Loopbaanbegeleiding, Personal Coaching & Counseling en Aurareading.

Gecertificeerd voor het krachtige persoonlijkheidsinstrument MBTI Step I, MBTI Step II en MBTI teams. Erkend Loopbaan Professional bij de NOLOC.  Opgeleid als Coach / Counselor, NLP Master, EFT Therapeut en professioneel Aurareader. Ik ben bezig met mijn opleiding Psychologie. Als coach ben ik resultaatgericht, pragmatisch en intuïtief. We gaan voor jou succes, flow, energie en geluk!

Laat een reactie achter