De meest ongewaardeerde werkvaardigheid

kata boek

Ik heb gewerkt in de grootste telecommunicatie organisaties in Nederland en één van mijn sterkste vaardigheden was mijn intuïtie en hier meteen mee in aktie te gaan. Helaas kon ik hier niet openlijk over praten, want ik voelde aan dat dat eigenlijk not done was. Ik paste me aan aan wat mijn werkomgeving van me vroeg: handelen vanuit het hoofd.

In het bedrijfsleven moet je jezelf goed verkopen door onder andere goede argumenten te gebruiken om de ander te overtuigen. Elke beslissing of suggestie die besproken wordt, wordt bekeken met gegevens over cijfers, de mogelijke gevolgen en de politieke gevoeligheid. Eerst bewijs, zodat de keuze die gemaakt wordt, goed ingedekt is voor het geval het misgaat. Er wordt dan ook veel geld besteed aan dure adviesbureaus met hun fantastische modellen. Wat zou het mooi zijn als meer managers iemand aannemen die op zijn of haar instincten vertrouwt en daar aktie op onderneemt.

Intuïtie wordt onderschat. Als je het gebruikt, weet je met wie je aan tafel zit en hoeveel invloed ze hebben of niet. Je ziet of voelt de onzichtbare verbanden door wat er uitgestraald wordt. Gebruik je je intuïtie, dan is er iets in je wat automatisch kan leiden tot het juiste gedrag naar hen toe. Je weet wat de belangrijke en onbelangrijke informatie is en welke akties te ondernemen.

Iedereen heeft intuïtie en het is altijd aanwezig. Wat is intuïtie? Intuïtie is een stille stem in je, die niet met woorden spreekt. Het is een gevoel in je lijf die aangeeft welke kant op te gaan. Een interne GPS. Het is een spier en spieren moet je blijven gebruiken om het sterk te maken en te houden.

Helaas leren we het gebruik van de intuïtiespier al van jongs af aan af. We zijn geboren met intuïtie en als kind weten we niet anders dan op ons gevoel af te gaan. Dacht jij als 4-jarige na over wat je ging spelen, zeggen of doen? Nee, je deed het gewoon omdat je het deed. Toen kwamen de volwassen die zeiden dat we niet “goed” bezig waren en we stopten steeds meer met het luisteren en vertrouwen op ons innerlijk weten. We begonnen te geloven dat anderen meer en het beter weten. Vooral de jongens uit de eerdere generaties hebben geleerd niet zo emotioneel en gevoelig te doen. De meeste vrouwen zijn bewust van hun intuïtie, maar gebruiken het vaak niet.

De volgende vier stappen helpen je om je intuïtie te versterken en te ontwikkelen.

1 . Word bewust van situaties toen je je intuïtie niet gebruikte. Wat voelde je en dacht je bij het maken van bijvoorbeeld die ene beslissing? Een persoonlijk voorbeeld wat ik nooit meer vergeet en wat één van mijn grootste lessen is, is een keuze die ik had uit twee banen. Ik was aangenomen voor twee functies. De ene functie was bij een bedrijf met een goed imago, en was minder uitdagend met minder groeimogelijkheden dan de ander, waarbij ik een duidelijk inwerkprogramma van een jaar kreeg met een zelfontwikkelingsprogramma. De laatste functie voelde goed. Als net-afgestuurde ging ik toch voor de functie met meer uitstraling, meer salaris en een grote lease-auto. Na drie weken had ik het al door en zei ik de baan op in de proeftijd en had ik het geluk had dat het andere bedrijf me nog steeds welkom heette. Daar heb ik uiteindelijk 10 jaar gewerkt!

2. Vind stilte. Je gedachten overschreeuwen vaak die zachte innerlijke stem bij je. Mediteer! Het is allang niet meer zweverig en juist erg praktisch. Lees hier maar.

3. Vraag jezelf om richting of wat te doen als je het nodig hebt. Besef dat je niet altijd meteen het antwoord krijgt. Ooit stond ik op een T-splitsing om bij iemand te blijven of om bij iemand weg te gaan. Het was een zeer chaotische stressvolle periode waarbij het een chaos was in mijn hoofd. Ik volgde mijn innerlijke stem maar, hoe eng en tegenstrijdig het in mij hoofd ook was, die vooral zei het niet te doen en te blijven vechten. Die gebeurtenis heeft mijn leven een switch gegeven waardoor er dingen gebeurden die veel beter bij mij pasten en ik helemaal opbloeide. Let op: Je krijgt niet wat je wilt, maar wat je nodig hebt. Vertrouw er maar op.

4. Keer terug in je lijf. We zitten in onze maatschappij veel in ons hoofd, en het lijkt alsof we zijn vergeten dat er onder het hoofd nog een lichaam zit. Sport of wandel, beweeg!

Hoe meer je naar je intuïtie gaat luisteren en deze gaat volgen, des te sterker en duidelijker deze zal worden en jij de juiste beslissingen maakt. Vertrouw er maar op ;-)!

Laat een reactie achter