De oplossing van minder piekeren naar meer energie

kata boekWij als westerlingen werken veel met ons hoofd. Wij zijn goed in organiseren en structuur houden, plannen, focussen en de slogan “het leven is maakbaar”  wordt vaak gebruikt. We willen succes en geluk. En het brengt ons ook veel succes, daardoor zijn wij met deze Westerse methode rijker (in geld) geworden dan de rest van de wereld. Continu staan we in deze doe-modus. Hebben we een vervelend gevoel, dan schakelen we over op onze automatische piloot van handelen. We doen alles om onze situatie te verbeteren. Dat werkt super in onze resultaatgerichte wereld! Er is ook een keerzijde van het continue streven naar rijkdom, succes en geluk. Daar gaat het over in dit artikel en ik bied je een oplossing aan.

De doe-modus dus. Ik denk dat je wel herkent wat ik net heb beschreven. Je kunt in de doe-modus enorm piekeren over oplossingen, conclusies trekken en streven naar resultaat. Gedachten als “ik ben pas echt gelukkig als…” of “ik moet die en die nog bellen” kan ons behoorlijk in de doe-modus houden. We zitten zo in ons hoofd, dat we nog wel eens vergeten dat we een lichaam hebben.  We kunnen slapeloze nachten hebben door alle spanning en stress die we krijgen. Sommigen hebben wel eens “vanuit het niets” een paniekaanval ervaren. En als die spanning langer duurt,dan kan overspannenheid of zelfs een burnout het gevolg zijn.

Om de cirkel rond te maken wil je dit dan ook weer oplossen door andere gedachten aan te nemen en anders te gaan handelen.  Al die gedachtes, beelden en angsten leiden je af van concentratie, focus, de situatie helder zien. Het belangrijkste is dat je zo bezig bent, dat je de mooie dingen om je heen mist!

De oplossing om van het gepieker en gestress af te komen is naar de Zijn-modus te gaan. Een modus waarin je losstaat van je gedachten en vervelende gevoelens.Meditatie is hiervoor het middel. Inmiddels hebben al veel topsporters en succesvolle zakenmensen meditatie ontdekt om hun prestaties te verbeteren en de stress te verlagen.

Meditatie is een toestand van niets doen en niets denken en dat is precies het tegenovergestelde van wat je gewend bent. Waar je normaal automatisch gaat handelen, ga je nu niets doen. Je gaat ook niet oordelen, niet streven. Je gaat accepteren en met mildheid ervaren wat er aan de hand is op dat moment  bij jezelf. Je bent in het NU en staat los van angsten, twijfels, frustraties, conflicten etcetera.  Je hoofd is rustig en je gaat anderen en situaties helderder zien.

Deze ervaring heb ik zelf ook. In een stressvolle periode ging ik een meditatieworkshop volgen, om maar iets te doen voor ontspanning die ik zo nodig had. De trainer gaf een uitdaging mee om honderd dagen achter elkaar te mediteren. Ik ben het gewoon maar gaan doen onder het mom van “baat het niet, dan schaadt het niet”. Na een tijd elke ochtend gemediteerd te hebben, merkte ik dat ik de rust en ontspannenheid mee nam de dag in. Ik begon op te merken dat ik bij bepaalde collega’s en situaties spanning in mijn nek en schouders ervaarde. Dat ik eigenlijk de hele dag een gespannen lijf had. Ik was niet meer aan het genieten van wat er wel was. Ik begon steeds meer in te zien hoe vast en stijf mijn lijf eigenlijk was en dat ik ook letterlijk zo in mijn leven stond. Ik was behoorlijk vastgelopen. Doordat ik mij hier bewust van werd, begon ik in te zien wat voor akties voor mij werkten en mijn stress en gepieker begonnen steeds minder te worden. Sindsdien ben ik overtuigd van meditatie en wat voor positief effect het kan hebben.

Dat effect is inmiddels ook meerdere keren wetenschappelijk bewezen! Meditatie is stressverlagend en dat uit zich in:

  • Betere concentratie,  alertheid, focus, creativiteit en intelligentie
  • Minder piekeren
  • Minder angsten en stressgevoelens
  • Meer energie door meer positieve gevoelens en een vrolijkere kijk op het leven
  • Je kunt beter je grenzen aangeven en je voelt meer kracht
  • Je gaat meer genieten
  • Je eigenwaarde versterkt
  • Je prestaties op je werk en op je studieresultaten worden beter.

Wie wil dat nu niet? Meditatie en Mindfulness zijn in mijn ogen één van de basiselementen van positiviteit en de weg naar een leven zonder gepieker en meer energie! Het haalt je uit de doe-modus om maar naar geluk te streven en het brengt je naar gewoon jezelf ZIJN. Dan volgt op de lange termijn geluk en energie vanzelf.

NB Beide modussen heb je nodig om gelukkig te zijn, een balans tussen de doe- en de zijn-modus is in mijn ogen het mooiste om na te streven…

 

Laat een reactie achter