kata boekIedereen kan dat werk en leven kan leiden wat succes, geluk, energie en kracht geeft! Dit vraagt wel om een bepaalde houding in het leven. Een mooie vergelijking is met eten. Als je een mooi slank,  gezond lichaam wilt hebben, dan is alleen een dieet volgen niet genoeg. Voor de korte termijn werkt het, alleen na een tijd vliegen de kilo’s er weer aan. Je zult een ander eet- en leefpatroon moeten inzetten  om het resultaat voor de lange termijn te bewerkstelligen. Dit kun je ook doen voor een gezond mentaal en emotioneel leven. Ze zeggen wel eens gekscherend dat geluk een werkwoord is. Hier heb ik een methode voor: de P.O.W.E.R methode.

Lees verder voor de 5 richtlijnen van mijn P.O.W.E.R. methode!

Positieve PsychologieDit is de jongste richting van de wetenschap Psychologie. We zijn geneigd te kijken naar wat er verbeterd kan worden, terwijl er al zoveel goed gaat! Omarm wat er al is in je. Ga uit van de talenten en kwaliteiten die je in je hebt.  Het is veel effectiever om naar je sterke kwaliteiten te kijken en hier wat mee te doen! Kun je je voorstellen hoeveel beter je je hierdoor voelt? Zorg voor inzicht in wie jij bent en wat je energie geeft. 

Open Houding. Sta open voor nieuwe ervaringen en voor wie jij bent, zonder oordeel. Nieuwe ervaringen kunnen heel spannend zijn, en deze kun je stap voor stap doen. Oordeel hierbij niet te hard naar jezelf. Dat doe je door te denken in feedback. Goed en fout bestaat niet. Maak vooral fouten en leer ervan. Begrijp dat je de dingen doet omdat je een bepaalde persoonlijkheid hebt en een bepaald verleden hebt. Hierdoor heb je bepaalde patronen in je gedachten die jouw akties definiëren.  Je komt ergens vandaan en je hebt je eigen verhaal waardoor je de dingen voelt en doet die je doet. Wees nieuwsgierig en onderzoek wat er met je gebeurt op het moment dat er iets “mis” gaat. Je leert dan dat je andere gedachten en of akties kunt inzetten.

Willen. We denken vaak in moeten. Ga ont-moeten en zeg tegen  jezelf: “Ik wil” in plaats van “ik moet”. Probeer het eens een dag, het leven wordt zo een stuk leuker!

Energie. In alles wat je doet en denkt krijg je energie of verspil je energie. Dit noem ik je energiemanagement. Kom erachter wat je energizers zijn en vooral ook wat je energie kost. Het gaat dan niet alleen om activiteiten, maar ook om mensen. Ga om met mensen om die je positieve energie geven en  die je laten groeien in plaats van je klein te maken. Grenzen  stellen om je balans te houden is noodzakelijk.  Zorg goed voor je eigen energiehuishouden op mentaal en fysiek vlak.

Richting in je leven: Neem de regie over je leven door te weten waar voor je staat en werk werk naar een richting toe. Het liefst een doel en hou hier focus op. Onthou dat je geniet van elke stap die je zet en hebt gehaald. Anders heb je je doel gehaald zonder er bewust van te zijn en denk je “En nu?”. Vaak gaan we dan weer naar ons volgende doel zonder er van te genieten. Het is bewezen dat je geluk ervaart als je leven een richting heeft.

En hoe breng je dit in de praktijk? Probeer een week lang elke dag één van de bovengenoemde richtlijnen uit. Ga bijvoorbeeld één dag je focussen op te oefenen in het woord “ik wil”of  “ik mag”. En dus te minderen met ik moet. De andere week oefen je weer met een andere richtlijn!

Het lijkt me erg leuk om jouw reactie te lezen, deze kun je plaatsen in het veld onderaan dit artikel!

Voor een gelukkig, krachtig en gezond leven ga je voor  je persoonlijke groei. Geluk is echt een werkwoord! Alleen jij kunt iets van je leven maken en er gebeurt niets als je blijft zitten.

 

 

Social Media fotombti_icon  Noloc Erkend loopbaan professional   Katja van Gulick Coaching en Advies te Amsterdam helpt hoogopgeleide professionals het beste uit zichzelf te halen. Het resultaat is rust en balans in hun werk- en privéleven. Men ervaart succes, flow, bezieling, succes, geluk, kracht en energie.  Er worden bewuste keuzes gemaakt. De omgeving ziet ze als zelfverzekerd en krachtig met een duidelijke eigen koers. Zie www.katjavangulick.nl

Bij Katja kun je terecht voor Loopbaanbegeleiding, Personal Coaching & Counseling en Aurareading.

Gecertificeerd voor het krachtige persoonlijkheidsinstrument MBTI Step I, MBTI Step II en MBTI teams. Erkend Loopbaan Professional bij de NOLOC.  Opgeleid als Coach / Counselor, NLP Master, EFT Therapeut en professioneel Aurareader. Ik ben bezig met mijn opleiding Psychologie. Als coach ben ik resultaatgericht, pragmatisch en intuïtief. We gaan voor jou succes, flow, energie en geluk!

 

Laat een reactie achter