Een gemakkelijk communicatiesysteem met gewenst resultaat

p>kata boek“Hoe moet ik omgaan met die assertieve mensen tijdens het werkoverleg?”, “ik zou zo graag goed willen luisteren!”, “hoe krijg ik anderen mee in wat ik te zeggen heb? “. Het zijn een paar verlangens die ik veel hoor van cliënten. Iedereen, of je nu een extraverte of introverte voorkeur hebt, wil beter communiceren om betere resultaten te halen. Dus ook die assertieveling die elke keer maar door je heen praat als jij je standpunt wilt neerleggen. Die persoon die wat stiller is, zou maar wat graag meer van zichzelf laten horen, maar overdenkt alles goed voordat hij of zij wat zegt.

Beter communiceren, hoe doe je dat? Mijn grote ontdekking in betere communicatie deed ik op tijdens mijn NLP-ontwikkeling, waarin ik één systeem leerde kennen waarmee ik direct effect kreeg en nog steeds krijg.  Dat systeem wil ik in dit artikel met je delen!

NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren, wat inhoudt dat je brein en je taal programmeerbaar is. Je hebt zelf invloed op het resultaat in de communicatie door het gebruiken van één communicatiesysteem. Dit systeem deel ik hier. Je krijgt er vervolgstappen bij!

Stap 1 – Welk communicatiesysteem gebruikt de ander. De indrukken die we opdoen van de wereld komen binnen via onze zintuigen. Ieder individu heeft hierin zijn of haar eigen voorkeur.

1. Visueel Systeem: Deze mensen zijn gericht op wat er te zien valt. Zij verwerken alles op een visuele manier en zij gebruiken woorden als “kijken”,  “zien”, “zicht”, “visie”, “helder” om zich uit te drukken. Ze kijken je niet vaak in de ogen, omdat zij in hun hoofd allerlei plaatjes voorbij zien komen. Hierdoor praten ze vaak ook snel, want die plaatjes bij elkaar vormen een soort stripverhaal. Om die plaatjes bij te houden, moet je wel snel praten. Veel hoge armgebaren en een hoge ademhaling.

2. Auditief Systeem: Anderen zijn vooral gericht op wat er te horen valt. In hun taalgebruik tref je de woorden “horen”, “het klinkt als”, “luisteren”, “praten”, “vragen”, “toonzetting”. Willen vaak in een gesprek om tot een goede beslissing te komen of om de aangeboden informatie goed op te kunnen slaan. Non-verbaal zie je dat ze hun hoofd wat schuin hebben, oogbewegingen richting oor, steunt het hoofd op de handen. Het gebied rond de kin en de mond wordt veel aangeraakt. Ademhaling gaat niet snel en niet langzaam en de stem klinkt harmonisch.

3. Kinesthetisch of gevoelssysteem. Er zijn ook mensen die gericht zijn op doen en voelen. In hun woordgebruik vind je vooral termen als “voelen”, aftasten”, “grip”, “bewegen”, “zwaarte” en “standpunt”. Ze krijgen gevoel voor het werkmateriaal als ze de dingen letterlijk in handen krijgen en actie kunnen ondernemen. Lichamelijk speelt alles zich “laag” af, want het zijn voelers en dat zit vaak in het gebied rond de buik. Weinig of lage handgebaren, lage en rustige ademhaling en een langzaam spreektempo. Ze doorvoelen alles en dat is een langzaam proces. Ze hebben hierdoor meer pauzes nodig.

Één systeem heeft de voorkeur, maar in de praktijk merk je dat mensen een mix van deze signalen gebruiken.

Stap 2- Aansluiting maken door werkelijke belangstelling te laten zien. Je gaat wat meer voorover gebogen zitten, af en toe glimlachen, en zo weinig mogelijk met eigen interpretaties te komen. Je gebruikt zijn of haar woorden en gebruikt vaak het woord JIJ (of U).  Non-verbaal kun je aansluiten door wat van de armgebaren of ademhaling over te nemen van de ander. Subtiliteit is het sleutelwoord. Als je dit niet gewend bent, kan het heel vreemd voelen. Probeer het maar, de ander zal zich op onbewust niveau gehoord voelen.

Stap 3 – Aansluiting krijgen. Tijdens het spiegelen en volgen, let je op wat de ander voor respons aan je geeft. Is er sprake van een instemmende reactie? Wat zie je aan de lichaamsbewegingen en wat zeggen ze ons? Heb je aansluiting, dan staat de ander open voor jouw informatie. Dit is een belangrijke fase die nodig is om naar de volgende stap te gaan.

Stap 4 – Je kunt nu je voorstel doen. De ander staat open voor wat jij te zeggen hebt, want die persoon voelt zich gehoord. Je neemt de leiding en neemt de ander mee in wat jij te vertellen hebt. Je blijft letten op de verbale en non-verbale taal van de ander, zodat als de aansluiting weg valt, jij weer gaat aansluiten bij de ander.

Kortom, je kijkt naar wie je voor je hebt en welk communicatiesysteem die persoon gebruikt. Daar sluit je op aan, waardoor de andere persoon zich gehoord voelt en als vanzelf zich voor jou open stelt. Dan kun jij aktie ondernemen in wat jij met dit gesprek wilt bereiken.

Veel succes ermee!

NB Dit systeem werkt voor mij heel goed. Er zijn meerdere invalshoeken die ik al eerder heb gedeeld in artikelen die je ook goed kunnen helpen. Zoals dit artikel met ezelsbruggetjes. Het persoonlijkheidsinstrument MBTI geeft je inzicht hoe je beter kunt communiceren vanuit de extraverte/introverte of denk-/gevoelsvoorkeuren.

 

©2014 Katja van Gulick Coaching & Advies, alle rechten voorbehouden.

WIL JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, NIEUWSBRIEF OF OP EEN WEBSITE? Dat kan, zolang je deze informatie-“blurp”, met een werkende link naar genoemde website, opneemt: “Door Katja van Gulick Coaching & Advies” Ga naar www.katjavangulick.nl  voor het aanvragen van het gratis mini-eBoek “4 Vitale Stappen van minder piekeren, naar meer energie en kracht”.

 

mbti_icon     Katja van Gulick Coaching en Advies te Amsterdam helpt hoogopgeleide professionals het beste uit zichzelf te halen. Het resultaat is rust en balans in hun werk- en privéleven. Men ervaart succes, flow, bezieling, succes, geluk, kracht en energie.  Er worden bewuste keuzes gemaakt. De omgeving ziet ze als zelfverzekerd en krachtig met een duidelijke eigen koers. Zie www.katjavangulick.nl

Bij Katja kun je terecht voor Loopbaanbegeleiding, Personal Coaching & Counseling en Aurareading.

Gecertificeerd voor het krachtige persoonlijkheidsinstrument MBTI Step I, MBTI Step II en MBTI teams. Erkend Loopbaan Professional bij de NOLOC.  Opgeleid als Coach / Counselor, NLP Master, EFT Therapeut en professioneel Aurareader. Ik ben bezig met mijn opleiding Psychologie. Als coach ben ik resultaatgericht, pragmatisch en intuïtief. We gaan voor jou succes, flow, energie en geluk!

 

Laat een reactie achter