Het geheim van de juiste balans hebben

kata boekIk hoor vaak dat iedereen balans wil in zijn werk- en privéleven. De valkuil is dat velen alles willen en tegelijkertijd richten ze zich op een onjuiste manier van effectief zijn. Er wordt hard gewerkt voor de werkgever en tegelijkertijd willen we graag meer privétijd voor de leuke dingen. Ik ben bijvoorbeeld gek op persoonlijke ontwikkeling. Prima voor mijn ontwikkeling als coach, alleen mijn grote valkuil is dat ik hier in kan doorslaan door hier te veel tijd in te stoppen. Ik kom dan niet meer toe aan werken. Niet echt effectief dus!

Stephen Covey heeft hier een mooie visie op in zijn boek “De zeven eigenschappen van effectief leiderschap”. Een must-read!

Hij vertelt hier een eeuwenoude fabel van Aesoplus die nog steeds van toepassing is op onze tijd.

“Op een dag ziet een arme boer plotseling een
schitterend gouden ei liggen in het nest van zijn lievelingskip. Aanvankelijk
denkt hij dat het niet echt is. Vlak voordat hij het wil weggooien bedenkt hij
zich en neemt het mee om het nader te bekijken.

Het ei is van zuiver goud! De boer kan het maar
niet geloven. Zijn verbazing wordt alleen maar groter wanneer hij de volgende
dag dezelfde ontdekking doet. Elke dag weer rent hij, zodra hij wakker wordt,
naar het nest en steeds weer vindt hij een gouden ei. Hij wordt enorm rijk. Het
lijkt te mooi om waar te zijn. 

Maar niet alleen zijn rijkdom, ook zijn hebzucht en
ongeduld worden groter. Het valt hem steeds zwaarder om de volgende dag af te
wachten en uiteindelijk besluit hij de kip te slachten om de eieren er allemaal
tegelijk uit te halen. Maar als hij het beest opensnijdt, is er geen gouden ei
te bespeuren. En vanaf nu zal hij er nooit meer een aantreffen. De boer heeft
de kip die hem gouden eieren leverde, doodgemaakt.”

Moraal van het verhaal? Als je effectief wilt zijn, kijk dan naar twee zaken: Het productie apparaat (de kip) en het geproduceerde (de gouden eieren). De meesten zijn geneigd om te denken dat hoe meer je produceert hoe effectiever je bent. We vergeten dat het waarborgen van de kip ook erg belangrijk is als je wilt zorgen dat de gouden eieren blijven komen!

Effectiviteit is een kwestie van evenwicht en balans.

Het is niet altijd gemakkelijk om die balans te houden. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Werken met al je krachten totdat je ziek wordt en niets meer produceert. Rust liever een dag uit en werk aan jezelf (het productie apparaat), zodat je daarna weer uitgerust en scherp genoeg bent om meer gouden eieren te leveren. Je bent dan in balans en je werkt met plezier.
  • Je zin doordrijven in een relatie. Werk liever aan een goede samenwerking en houdt fijn contact met elkaar. De belangen van beiden worden dan gediend.
  • Een organisatie die reorganiseert door meer te doen met minder mensen, met als gevolg een hoger ziekteverzuim. Hoezo kostenbesparing?

Conclusie: Zorg voor een goede verstandhouding met het apparaat (jij of de ander) en het geproduceerde, dan volgt de balans. Je zult er wel op moeten blijven letten en moeten bijsturen wanneer dat nodig is.

Hoe is het met jouw balans gesteld? Wat zijn voor jou de gouden eieren en hoeveel aandacht heb jij voor het middel waarmee je die eieren produceert?

 

©2014 Katja van Gulick Coaching & Advies, alle rechten voorbehouden.

WIL JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, NIEUWSBRIEF OF OP EEN WEBSITE? Dat kan, zolang je deze informatie-“blurp”, met een werkende link naar genoemde website, opneemt: “Door Katja van Gulick Coaching & Advies” Ga naar www.katjavangulick.nl  voor het aanvragen van het gratis mini-eBoek “4 Vitale Stappen van minder piekeren, naar meer energie en kracht”.

 

mbti_icon    katja_van_gulick_pasfoto
Katja van Gulick Coaching en Advies te Amsterdam helpt hoogopgeleide professionals het beste uit zichzelf te halen. Het resultaat is rust en balans in hun werk- en privéleven. Men ervaart succes, flow, bezieling, succes, geluk, kracht en energie.  Er worden bewuste keuzes gemaakt. De omgeving ziet ze als zelfverzekerd en krachtig met een duidelijke eigen koers. Zie www.katjavangulick.nl

Bij Katja kun je terecht voor Loopbaanbegeleiding, Personal Coaching & Counseling en Aurareading.

Gecertificeerd voor het krachtige persoonlijkheidsinstrument MBTI Step I, MBTI Step II en MBTI teams. Erkend Loopbaan Professional bij de NOLOC.  Opgeleid als Coach / Counselor, NLP Master, EFT Therapeut en professioneel Aurareader. Ik ben bezig met mijn opleiding Psychologie. Als coach ben ik resultaatgericht, pragmatisch en intuïtief. We gaan voor jou succes, flow, energie en geluk!

 

Laat een reactie achter