Waarvoor doe jij het allemaal? Ontdek het in deze blog

kata boek

“En waarvoor doe je dit allemaal?”, vroeg ik aan Roderick, die bezig was met zijn missie te ontdekken. “Eerlijk gezegd voor geld..” zei hij met een schuldige blik in zijn ogen. Ik glimlachte en gaf een blik terug dat het allemaal oké was. Hij was stil en ik zag hem denken, een teken dat er een proces gaande was. “Dat betekent dat als jij dingen gedaan moet krijgen, of dat als jij leiding geeft, dat anderen voor jouw geld aan het werk zijn…Hoe zou jij het vinden als jouw manager ook deze missie had en jou liet werken voor zijn bonus?” Hij werd er stil van en keek me aan. “Jeetje, hier had ik nooit over nagedacht. Waarvoor doe ik het allemaal?”. Zo bleven we een poos stil zitten. Het antwoord had hij nog niet gevonden, maar er was iets in werking gezet.

Roderick is niet de enige. We volgen een goede opleiding om daarna een mooie loopbaan te beginnen, en plannen onze carrière van functie naar functie. Vroeg of laat komt er vaak toch een moment dat we vast lopen. De energie neemt af, wat we kunnen komt er niet uit en we weten niet meer waarvoor we het doen.

De oplossing?
Ken je missie! Ken jezelf, voel waar jouw hart van stroomt en ga er voor. Jij kunt iets wat anderen niet kunnen. Waar anderen mee geholpen zijn.  Mensen met flow en energie in hun leven, zijn de mensen die datgene doen wat ècht bij hen past. Zij blijven dichter bij hun kern en zijn beter in staat om een eigen authentieke levensmissie te bepalen. Ze voelen zich niet alleen gelukkiger, maar zijn ook meer verbonden met anderen en de wereld om zich heen. Er komen mensen op ze af in plaats van andersom. Het zijn de mensen waar andere mensen graag voor werken omdat ze geïnspireerd raken.

Een helder geformuleerde missie werkt als een kompas en geeft richting, inhoud en betekenis aan je werk èn leven. Je wordt een inspiratie voor anderen. Of je leidinggevende, ondernemer of collega bent, je missie werkt aanstekelijk en anderen gaan je vanzelf volgen. Ze werken dan voor een hoger doel en dat geeft veel meer voldoening dan wat dan ook. Een missie is heel specifiek en geeft ruimte aan al jouw kwaliteiten en talenten.

Hoe maak je een missie? Er zijn drie stappen:

Stap 1. Kies actiewoorden die jou aanspreken. Voorbeelden zijn inspireren, laten beseffen, motiveren.

Stap 2. Wat is jouw kernwaarde? Als jij je waarden kent, dan zullen keuzes maken makkelijker worden.

Stap 3. Wie wil jij helpen? Wie wil jij inspireren, blij maken, leiden of verzorgen? In mijn geval zijn dat  hoogopgeleide professionals. Ik ben er zelf één en ik heb veel mensen in het bedrijfsleven op zien branden of zien werken vanuit een sleur. Terwijl er zoveel mogelijkheden voor hen zijn.

Stap 4. Maak je missie. Met je antwoorden ga je de volgende missie bepalen:

Mijn missie is…. (de doelgroep waarmee je verbonden bent)  ….(actiewoord), …(actiewoord),—(actiewoord), zodat ….(je kernwaarde).

Zo is mijn missie: “Mijn missie is hoogopgeleide professionals te inspireren en te bevrijden van hun blokkades, zodat zij geïnspireerd werken en leven en meer succes, energie, flow en balans krijgen.” Ik zie dan ook echt mensen die stralen doordat ze zich zelf zijn met al hun kwaliteiten en kwetsbaarheid. Want dan gebeuren er wonderen!

Voor mij klopt deze missie helemaal. Als je missie klopt, dan voel je fysiek gezien een opluchting en denk je “dat is ‘m!” Sinds ik mijn missie weet, doe ik er alles aan om die te volbrengen. Keuzes maken gaan makkelijker en als het even tegen zit, houdt mijn missie mij op de been. Ik weet bij tegenslag dat ik dit echt voor het grotere doel doe.

Kijk je naar de flowtheorie (Mihaly Csikszentmihaly van de Positieve Psychologie) dan komt het woord harmonie er veel in terug.  Het gaat erom dat je tijd, aandacht en gewoontes op één lijn brengt met je visie op jezelf. Als je daarin slaagt, krijg je een gevoel van innerlijke harmonie en dat leidt weer tot een gevoel van geluk.

En Roderick? Die wil in de zorgsector het leven van patiënten en de verzorgers, verbeteren. Hij weet nu dat hij bij zijn organisatie wil blijven in dezelfde functie. De grote verandering zit in zijn stijl van leidinggeven, waarbij hij zijn team en de stakeholders gaat inspireren in plaats van aansturen. Kijk, daar gaat mijn hart nu van stromen 😉 

Wat zou ik het leuk vinden als ik onder in de comments jullie missies mag lezen. Laten we elkaar inspireren!

 

 ©2014 Katja van Gulick Coaching & Advies, alle rechten voorbehouden.

WIL JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, NIEUWSBRIEF OF OP EEN WEBSITE? Dat kan, zolang je deze informatie-“blurp”, met een werkende link naar genoemde website, opneemt: “Door Katja van Gulick Coaching & Advies” Ga naar www.katjavangulick.nl  voor het aanvragen van het gratis mini-eBoek “4 Vitale Stappen van minder piekeren, naar meer energie en kracht”.

 

mbti_icon  Noloc Erkend loopbaan professional  katja_van_gulick_pasfoto
Katja van Gulick Coaching en Advies te Amsterdam helpt hoogopgeleide professionals het beste uit zichzelf te halen. Het resultaat is rust en balans in hun werk- en privéleven. Men ervaart succes, flow, bezieling, succes, geluk, kracht en energie.  Er worden bewuste keuzes gemaakt. De omgeving ziet ze als zelfverzekerd en krachtig met een duidelijke eigen koers. Zie www.katjavangulick.nl

Bij Katja kun je terecht voor Loopbaanbegeleiding, Personal Coaching & Counseling en Aurareading.

Gecertificeerd voor het krachtige persoonlijkheidsinstrument MBTI Step I, MBTI Step II en MBTI teams. Erkend Loopbaan Professional bij de NOLOC.  Opgeleid als Coach / Counselor, NLP Master, EFT Therapeut en professioneel Aurareader. Ik ben bezig met mijn opleiding Psychologie. Als coach ben ik resultaatgericht, pragmatisch en intuïtief. We gaan voor jou succes, flow, energie en geluk!

 

Laat een reactie achter