Dè tip voor succesvolle communicatie met handige ezelsbruggetjes

kata boekCommunicatie. Een ding waar we niet zonder  kunnen, want hoe kunnen we anders samen leven en werken met elkaar? De praktijk valt niet altijd mee. Kijk maar al die dagelijkse grote en kleine conflicten op ons werk en in ons leven. Miscommunicatie wordt meteen afgestraft met boze klanten, spanningen tussen collega’s, een slechter imago, gemiste kansen en een hoog ziekteverzuim.

Slechte communicatie is een serieus risico. Goede communicatie is de sleutel tot succes!

 

 

In dit artikel geef ik je DE tip met makkelijke ezelsbruggetjes voor beter en succesvol communiceren. Misschien ook wel handig voor in je vakantie 😉

 

Begin meteen met het uitbannen van de aanname dat iedereen hetzelfde denkt en dat je de ander goed begrijpt. Wat je nu MOET gaan begrijpen is dat ie-de-reen anders denkt dan jij.  We hebben allemaal ons eigen referentiekader. We denken vaak dat we hetzelfde denken als de anders en dat we de ander begrijpen. Dat is absoluut NIET zo. Een voorbeeld: als je aan twee personen, die er al jarenlang wonen, de weg vraagt in Amsterdam, dan hebben ze in hun hoofd een andere map van de stad. Ze zullen deze allebei op een andere manier uitleggen.

Hoe breng je dit in de praktijk? Gebruik deze ezelsbruggetjes:

Wees geen OMA maar een OEN. Geef nooit je Oordeel, Mening of Advies. Je zult het vast goed bedoelen, alleen de ander voelt zich niet gehoord en kan het gevoel krijgen onder druk te worden gezet. Luister zo Open, Eerlijk en Nieuwsgierig mogelijk als iemand iets vertelt. De ander voelt zich gehoord en veilig bij je. De eerste stap naar succesvolle communicatie.

Gebruik LSD. In een gesprek helpt het om te Luisteren, Samenvatten en Door te vragen. De ander voelt zich gehoord en krijgt de gelegenheid om te reageren. Vraag door als het niet duidelijk is.

Neem ANNA mee. Altijd Navragen, Nooit Aannemen. Niemand denkt immers hetzelfde als jij.

Smeer NIVEA. Niet Invullen Voor een Ander. Doe nooit aannames, ga er niet van uit dat je de ander heel goed begrijpt.

KOE: Kaken Op Elkaar. We horen ons zelf graag praten. Helemaal in een conflict, waar we graag ons eigen standpunt duidelijk willen maken. Wees de wijze en luister eerst naar de ander, dan is de kans groot dat er ook naar jouw punt geluisterd wordt.

 Tot slot, maak je niet DIK: Denk in Kwaliteiten. Kijk vooral naar wat er wel goed gaat!

Ik ben dol op dit soort ezelsbruggetjes en afkortingen. Ken jij er ook één? Laat het me weten in onderstaande reaktieveld, leuk!

Laat een reactie achter