Wat zegt Flow over je talenten en je waarden?

kata boekVorige week viel ineens het kwartje. Na twee lessen op mijn nieuwe yogaschool snap ik meer over yoga en het waarom ervan dan al die jaren op die andere yogaschool.

Waar het op mijn oude yogaschool hard werken was aan de oefening zonder poespas, zijn de lessen op de nieuwe yogaschool veel leuker voor mij door meer uitleg van het waarom. Dat allemaal in een warme sfeer en de continue opmerkingen dat het allemaal op je eigen tempo en niveau mag. Hierdoor werd ik ontspannen in de les en de tijd vloog voorbij. Na de les besefte ik dat ik in flow was geweest! En laat flow een vast onderdeel in mijn coaching zijn! Flow zegt zoveel over wie jij bent en wat jij echt belangrijk vindt. Hoe fijn is het dat ik het zelf als begeleider ook ervaar ;-). Flow kun je bijvoorbeeld gebruiken om je waarden te achterhalen. Als jij je waarden weet, dan kan dat helpen om makkelijker keuzes te maken. Stil staan bij wat je flow geeft, vind ik een onmisbaar hulpmiddel in de zoektocht naar antwoorden op keuzes, wie jij bent en het uitstippelen van je loopbaan. Flow zegt iets over wat maakt dat jij die flow ervaart.

Wanneer ervaar je flow:

  • Je vergeet de tijd
  • Je hebt volledige focus op de activiteit
  • Je vergeet jezelf, je bent alleen maar bezig met de activiteit
  • Je krijgt directe feedback in wat wel en niet werkt
  • Je ervaart evenwicht van vaardigheid en de uitdaging
  • Een gevoel van persoonlijke controle
  • Je krijgt elke keer een beloning van de activiteit

Stel jezelf nu de volgende vragen in deze volgorde:

  1. Herinner je een gebeurtenis waarin je een flow ervaring had.
  2. Wat maakte dat je flow ervaarde?
  3. Wat zegt dit over je waarden en welke waarden zaten er in voor jou?

In mijn voorbeeld van flow worden mijn waarden esthetiek, vrijheid en respect vervuld.

Esthetiek, hoewel dat nu met kinderen wat minder is geworden bij ons thuis, ervaarde ik door de warme inrichting van de yogaschool waardoor ik me daar erg thuis voel. De nadruk ligt op vrijheid in het doen van de oefening; Je hoeft de oefening niet perfect te doen, want de een heeft nu eenmaal een flexibeler lijf dan de ander. Neem het zoals het is, en de volgende keer probeer je weer een stapje verder. Er is duidelijk respect voor elkaar hoe je de oefeningen doet. Deze waarden komen ook weer terug in mijn werk, gelukkig 😉 Ik ben nog steeds bezig met de goede dingen voor mij.

Ik ga nog even aanzien hoe het over een maand is, maar ik ben op dit moment verslaafd aan yoga!

Laat een reactie achter