Hoe ik een mosh-pit op Pinkpop overleefde

kata boekIk hoop dat jullie een goed weekend hebben gehad, kan niet anders met het superweer! Ik heb een dag doorgebracht op het festival Pinkpop, waar ik echt genoten heb van de mensen, lekkere muziek en het superweer. Ik heb hier een totaal nieuwe ervaring opgedaan met een heuse mosh-pit toen ik werd meegesleurd naar een optreden van Limp Bizkit. Ik stond lekker mee te springen met het publiek toen ik ineens een vriend zag wegduiken in een menigte testosteron die met blote zweterige bovenlijven op elkaar begon in te springen. Ik stond er voor mijn gevoel bijna tussen in. Het enige wat ik kon denken met hartkloppingen en hele grote ogen, was “wegwezen hier”, helemaal volgens het boekje van ons oeroude vecht-vlucht- bevriessysteem in ons hersenstelsel.

Wat doe je als de rest van je clubje lachend blijft staan? Dan zal het wel meevallen en blijf je. Ik zet dan mijn bescherming in, als ik te veel negatieve of heftige prikkels ervaar.  Van veel prikkels heb ik veel last van gehad in de omgang met negativiteit op mijn werk, zoals een team-meeting waar ik enorm down van werd of van collega’s die veel negativiteit verspreiden op de werkvloer. Misschien herken je het of vind je dit gek, maar degene met veel prikkelgevoeligheid weten vast wel waar ik het over heb.

Lees verder, als je de 3 stappen wilt weten hoe met negatieve energie in je werk en de omgang met anderen wilt om gaan.

Je kent het vast wel, dat je met een goede bui lekker in een flow aan het werken bent, en je gaat naar een team-meeting vergadering. Daar verandert je goede vrolijke bui in een fractie van een seconde en je verlaat met een ellendig gevoel de vergadering. Of je bent op je werk en gaat gezellig even praten met een groepje collega’s. Er wordt veel geklaagd en je voelt je naar en vervelend. Allemaal voorbeelden van bad energy.

Wat is er nu gebeurd? We zijn mensen met allemaal onze eigen energie en we pikken die energie allemaal van elkaar op. Misschien vind je dit gek, maar degene met veel prikkelgevoeligheid weten vast wel waar ik het over heb. Zo kan het gebeuren dat je in de vergadering de chagrijnige energie van iemand anders hebt opgepakt en dat je denkt dat je zelf ineens chagrijnig bent. Je hebt de prikkels opgevangen en je hebt ze overgenomen van iemand anders. Jij bent niet chagrijnig maar de ander! Je hiervan bewust worden is een eerste stap om dit niet meer te laten gebeuren. Hoe doe je dit?

Stap 1: Wees bewust van je eigen humeur. Voordat je naar je werk gaat, naar de vergadering of naar het groepje mensen sta je stil bij hoe jij je nu voelt. Ben je vrolijk, dan ga je proberen dit vast te houden. Ben je chagrijnig, dan kun je er voor zorgen dat je andere mensen niet besmet met je bad energy.

kata boekStap 2: Beeld je in dat je een huis bent met een mooie tuin en zet een vrolijke ascheiding om die tuin heen.Op zo’n hoogte dat jij en anderen er over heen kunnen kijken. Te veel afstand werkt ook niet bevorderlijk. Hou die mooie vrolijke haag dicht voor die mensen die je liever op een afstand houdt. Zo hou je op een vriendelijke manier een gezonde afstand, zodat je eigen energie bij je blijft.  Een andere afscheiding kan een luchtbel zijn met mooie kleuren in de bel. Valkuil hierbij is dat je letterlijk in een luchtbel komt te zitten, contact houden met mensen kan dan wat moeilijker worden. In mijn voorbeeld zette ik een stevige bel om me heen waar ik me veilig voelde en niet te veel heftige prikkels van die mosh-pit oppikte. Het hielp dat ik naar de rustige kant van het publiek ging kijken.

Stap 3: Nu je een afscheiding om je heen hebt, wordt je bewust van de energie van jezelf en van de ander. Hier kun je mee spelen. Het leuke is, als jij een keer een chagrijnige bui hebt, dat je de mensen opzoekt die vrolijk zijn, zet je tuin open en pak hun energie op, voel dit en hou deze bij je in je tuin en huis. Maakt iemand anders een vervelende opmerking of je zit met iemand te praten die veel klaagt, dan hou je die persoon buiten je afscheiding. Wat je ook kunt doen is gewoon weglopen en helemaal weg gaan uit die energie.

Probeer maar!

Laat een reactie achter