Hoe je focus houdt met thuis werken


Veel mensen dromen om vanuit huis voor zichzelf te beginnen. Ze zien het al helemaal voor zich: De dag indelen zoals je het zelf wilt, tussendoor even naar de yoga- of sportschool om vervolgens met je MacBook in een koffietent een Café latté drinken en met de leukste mensen afspreken. Het is zoals de ideale Work Life Balance er uit zou moeten zijn.

Als je dit een paar dagen doet, dan weet je al dat het echt niet zo rooskleurig is als waar je van droomt. Ook al doe je het leukste werk wat er is, de focus houden is niet zo makkelijk als je denkt. Ik zelf heb altijd flexibel kunnen werken en het liefst werkte ik op kantoor. Daar werkte ik veel beter. Thuis word je verleid om even een wasje te doen, stiekem die ene aflevering van Breaking Bad te kijken en niemand die op je let wat je doet.

Herkenbaar? Lees verder en lees mijn acht manieren om thuis productief te werken!

  1. Eat that Frog. Geleerd van Brian Tracey, die ook het gelijknamige boek heeft geschreven. Doe eerst die rotklus, zodat je de rest van de dag er niet tegen aan loopt te hikken. Het geeft je ook een heerlijk gevoel als je weer zo’n vinkje kan afstrepen

 

  1. Maak een superkorte to-do list voor de dag

Dat wil niet zeggen dat ik geen gigantische to-do lijst heb, maar de energie druipt uit me als ik daar elke dag naar ga kijken wat daar allemaal op staat.  Ik heb per dag twee tot drie zaken die ik die dag af wil hebben, inclusief één sales en marketingactie (Ik ben ondernemer en ik doe minimaal één keer per dag iets om klanten aan te trekken, zoals social mediaposts plaatsen, een webinar geven of promoten en contact met potentiële klanten). Je kunt je wel voorstellen hoe motiverend het werkt als je die drie punten hebt gedaan.

 

  1. Verwijder afleidingen of doe gewoon dingen niet

In mijn studententijd deed ik het al en met thuiswerken doe ik het ook: “Ineens” ga ik de afwas doen, het huis schoonmaken of even een wasje draaien. Allemaal onbewuste sabotagetechnieken om niet te werken. Doe ze gewoon niet. Daarnaast werk ik zo veel mogelijk off-line zodat ik niet even vlug aan het online shoppen ga, facebook bekijk of iets onzinnigs ga googlen. Dus ik zet de mail en de chats uit, dropbox werkt ook offline en op de Mac zit zelfs een app waarmee je offline kunt werken. De mail lees ik in de ochtend, tussen de middag en aan het einde van de dag. Mijn telefoon staat wel aan, want ik wil bereikbaar zijn voor potentiële klanten en opdrachtgevers.

 

  1. Associeer een bepaalde plek in huis als werkplek en maak het gezellig.

Ik weet dat als ik in onze werkkamer zit of aan onze eettafel zit met mijn laptop, dat ik dan ga werken. Als ik op die plekken met mijn laptop zit, triggert iets in mij en sta ik meteen in de werkstand. Ik vind het ook fijn om er een gezellige sfeer van te maken. Ik neem er een lekkere kop thee of kop koffie bij en ik steek een kaarsje aan. Ik vind het fijn om verse bloemen te hebben. Alles om het zo aantrekkelijk mogelijk te maken om te werken. Bedenk eens welke plek in huis een echte werkplek voor jou kan zijn en hoe je het gezellig voor jezelf kunt maken.

 

  1. Gebruik de Pomodore techniek (werkblokken)

Zet de timer op 30 minuten en werk met focus aan die ene klus, net zoals ik nu doe met het schrijven van deze blog. Daarna ga je even iets anders doen, zoals een pot thee zetten, iets te eten pakken, knuffelen met je poes, hamster, hond of welk huisdier dan ook. Gewoon even iets wat je leuk vindt. Je kunt veel werk afkrijgen in 30 minuten.

  1. Klussen batchen

Ik krijg ook een enorm voldaan gevoel om veel werk in één keer te doen. Voorbeelden zijn om alle inkomende facturen te verwerken in de administratie, meerdere blogs schrijven, meerdere video’s maken, planning van social media content. Ik doe dit vooral als het moment daar komt. Soms ben ik ineens in “the Zone” om zo’n klus te doen. Dan heb ik een flow moment en de energie om veel in één keer te doen. Dus momentum pakken als deze er is en meteen veel er van doen, omdat ik er soms helemaal geen zin in heb op de momenten dat het moet gebeuren.

 

  1. Werk in blokken

Ik heb vaak meerdere soorten werkzaamheden  tegelijk en die verdeel ik dan over die drie punten die ik die dag gedaan wil hebben. Ik maak dan blokken gedurende de dag. Dus bijvoorbeeld van 8 tot 9 uur doe ik de klus die ik eerst af wil hebben, van 9 tot 11 uur ben ik bezig met de voorbereiding van een training, van 11 tot 12 uur is een blok om contact te hebben met klanten of met teamleden, van 12.30 uur tot 15 uur ontwikkel ik content en van 16 uur tot 17.30 uur rond ik nog wat af met mail, klantencontact of iets anders wat goed voelt. Dat ziet er elke dag weer anders uit. Ik vind dat erg overzichtelijk en het geeft me rust.

 

  1. Eindig de dag met de planning voor morgen

Ik eindig de dag graag met een voorbereiding wat ik morgen gedaan wil hebben. Soms doe ik dan al wat voorwerk om het voor morgen wat makkelijker te maken.

En voor alles geldt: Dat iets gedaan is, is het meest belangrijke! Ga niet voor perfectie, maar dat er iets geregeld is en gedaan is. Het houdt je gemotiveerd. Door actie zet je zaken in gang en houd je alles in beweging. Elk klein stapje is er één van de vele. Veel stapjes zijn één grote stap.

Nu ben ik heel benieuwd of jij nog tips hebt. Zou super zijn als je die deelt in het reactieveld hieronder!!

017 Katja van Gulick Coaching & Advies, alle rechten voorbehouden.

 

lgGratis: Ga naar www.katjavangulick.nl/gratis-e-book  voor het aanvragen van het gratis mini-eBoek “4 Vitale Stappen van minder piekeren, naar meer energie en kracht”.

WIL JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, NIEUWSBRIEF OF OP EEN WEBSITE? Dat kan, zolang je deze informatie-“blurp”, met een werkende link naar genoemde website, opneemt: “Door Katja van Gulick Coaching & Advies” Ga naar www.katjavangulick.nl  voor het aanvragen van het gratis mini-eBoek “4 Vitale Stappen van minder piekeren, naar meer energie en kracht”.

mbti_icon  Noloc Erkend loopbaan professional  katja_van_gulick_pasfoto
Happines & Business Coach en teacher Katja van Gulick uit Amsterdam helpt hoogopgeleide professionals hun missie, why en hun verlangen te leven. Dat doet ze met haar coachingprogramma’s Claim your Life en Claim your Business. Maak werk van je verlangen en als resultaat krijg je energie, rust en balans en je ervaart overvloed in relaties, werk, gezondheid en tijd.  Er worden bewuste keuzes gemaakt. De omgeving ziet ze als zelfverzekerd en krachtig met een duidelijke eigen koers. Zie www.katjavangulick.nl

 

Gecertificeerd voor het krachtige persoonlijkheidsinstrument MBTI Step I, MBTI Step II en MBTI teams. Erkend Loopbaan Professional bij de NOLOC.  Opgeleid als Coach / Counselor, NLP Master, EFT Therapeut en professioneel Aurareader. Tara Mohr met Playing Big, Gabrielle Bernsteins’ Spirit Junkie, Marie Forleo B-School, Danielle Laporte Fire Starter Sessions & Desire Map.  Ik heb al deze certificeringen.  Als coach ben ik resultaatgericht, pragmatisch en intuïtief. We gaan voor jou succes, flow, energie en geluk!

Laat een reactie achter