Een snelle methode om je sterke kanten te ontdekken


Je kunt er niet meer om heen, je zult in het werkende leven als ondernemer of als werknemer jezelf moeten neer zetten. Doe je het niet, dan doet je “concurrent” het wel. Dus wil je die opdracht, klant of baan? Ken jouw waarde en vertel deze. Vertel je successen en welke resultaten je hebt behaald als bewijs. Klinkt makkelijk toch? Wat ik merk is dat veel mensen hier veel moeite mee hebben. Als je dit ook herkent, lees dan verder want dan ga ik je nu helpen. Ik vertel je een manier waarbij je je sterke eigenschappen ontdekt om ze vervolgens te vertellen zonder je arrogant te voelen.

Veel mensen, en jij misschien ook wel, hebben moeite om te vertellen welke successen met cijfers erbij en alles ze hebben gehaald. Men wil niet arrogant overkomen, of ze voelen een druk omdat ze die resultaten dan ook in de toekomst moeten gaan waarmaken. Ze maken zichzelf kleiner of ze weten ze gewoonweg niet hun sterke eigenschappen. Nogmaals, in deze economie, die steeds meer op ondernemers draait en waarbij organisaties werknemers willen die als ondernemers handelen, is het nodig dit te weten en jezelf neer te zetten. Je moet vertellen wat jouw waarde is. De ander wil de klus geklaard hebben en jij kunt die ander helpen. Niemand anders zal dit voor jou vertellen, dus doe het. Daar is geen Amerikaans gedrag of “Randstad”-gedrag voor nodig (zeggen sommige coachees tegen mij) en ik ga je vertellen hoe.

Een methode om je waarde te ontdekken en uit te leggen is de STAR methodiek. Deze methode wordt veel gebruikt in sollicitaties om eigenschappen bij je te ontdekken die ze kunnen gebruiken voor een opdracht of een baan.

S = Situatie: Omschrijf een leuke of succesvolle gebeurtenis. Zoals een berg die je gefietst hebt, een marathon die je hebt gelopen, een sabbatical of een mooi project. Het mooiste is als je in deze situatie problemen hebt moeten overwinnen, want dan staat er vaak een krachtige kant van jou op.

T = Taken: Wat waren de taken die je hoorde te doen in deze situatie.

A= Acties: Welke problemen overwon je en welke acties heb je genomen. Nu komen jouw krachtige eigenschappen naar voren.

R= Resultaat. Wat was het resultaat?

Een voorbeeld hoe je deze kunt gebruiken is iets van mezelf uit mijn vorige loopbaan als accountmanager.

Situatie: Ik was accountmanager bij een ICT-organisatie en had een grote woningcorporatie in Nederland als klant. Ik had goede relaties opgebouwd met onder andere de ICT-manager. Hij bereidde me voor op een aanvraag voor een oplossing voor hun data-netwerk.

Taken: Toen de aanvraag voor een offerte kwam, heb ik een team met specialisten kunnen samenstellen en ik zorgde er voor dat zij aan tafel kwamen bij mijn klant. Zo konden we een mooie offerte opstellen. Ik was eindverantwoordelijk en alle communicatie liep via mij. Zo hield ik de regie vast. Ik zorgde voor de afspraken met de managers van mijn kant met de directie van deze klant. Belangrijk was dat alles via de juiste weg ging zodat ik niet de ICT manager zou passeren, wat de relatie zou verslechteren.

Toen kwam het moment dat de klant ging vertellen wat hij van de offerte vond. Er kwamen vragen naar boven en er bleek ook een offerte van de concurrent te liggen die volgens de klant veel scherper geprijsd was met meer mogelijkheden. We stonden er niet goed voor.

Acties die ik nam: Samen met de specialist werd de offerte aangepast en zorgden we dat het aangevraagde maatwerk geleverd kon worden, zodat we zoveel mogelijk “ja” konden zeggen op de kritische punten die we terug kregen. Dat klinkt eenvoudiger dan het was. Sommige specialisten geloofden niet meer in het traject en er kwam enorm veel doorzettingsvermogen bij mij naar boven. Ik accepteerde geen nee en samen met het team en het management moest ik er voor zorgen dat de directie binnen ons bedrijf uitzonderingen kon beloven om de hoofdleverancier te worden bij de klant. Daarnaast zocht ik contact met collega’s die eerder met deze concurrent te maken hadden gehad en ik liet hen ons alles vertellen over wat zij konden en niet konden. Dat lukte.

Wat blijkt uit deze acties: dat ik de regie kan houden, een team kan aansturen, de juiste mensen kon inschakelen, doorzettingsvermogen heb en goed in relaties ben.

Resultaat: De klant koos voor ons als hofleverancier voor het datanetwerk en wat waren we als team hier trots op!

Ik heb in dit voorbeeld geen bedragen genoemd en dat zou het verhaal nog krachtiger maken, dus doe dat wel vooral. Een andere manier is om aan je collega’s te vragen welke sterke punten jij hebt. Vaak zie je ze zelf niet, omdat ze normaal voor jou zijn. Iedereen heeft iets unieks wat hem of haar kenmerkt.

Ik hoop dat je er wat aan hebt en dat jij voor jezelf gaat staan door je waarde te vertellen!

 

 

2017 Katja van Gulick Coaching & Advies, alle rechten voorbehouden.

 

lgGratis: Ga naar www.katjavangulick.nl/gratis-e-book  voor het aanvragen van het gratis mini-eBoek “4 Vitale Stappen van minder piekeren, naar meer energie en kracht”.

WIL JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, NIEUWSBRIEF OF OP EEN WEBSITE? Dat kan, zolang je deze informatie-“blurp”, met een werkende link naar genoemde website, opneemt: “Door Katja van Gulick Coaching & Advies” Ga naar www.katjavangulick.nl  voor het aanvragen van het gratis mini-eBoek “4 Vitale Stappen van minder piekeren, naar meer energie en kracht”.

mbti_icon  Noloc Erkend loopbaan professional  katja_van_gulick_pasfoto
Happines & Business Coach en teacher Katja van Gulick uit Amsterdam helpt hoogopgeleide professionals hun missie, why en hun verlangen te leven. Dat doet ze met haar coachingprogramma’s Claim your Life en Claim your Business. Maak werk van je verlangen en als resultaat krijg je energie, rust en balans en je ervaart overvloed in relaties, werk, gezondheid en tijd.  Er worden bewuste keuzes gemaakt. De omgeving ziet ze als zelfverzekerd en krachtig met een duidelijke eigen koers. Zie www.katjavangulick.nl

 

Gecertificeerd voor het krachtige persoonlijkheidsinstrument MBTI Step I, MBTI Step II en MBTI teams. Erkend Loopbaan Professional bij de NOLOC.  Opgeleid als Coach / Counselor, NLP Master, EFT Therapeut en professioneel Aurareader. Tara Mohr met Playing Big, Gabrielle Bernsteins’ Spirit Junkie, Marie Forleo B-School, Danielle Laporte Fire Starter Sessions & Desire Map.  Ik heb al deze certificeringen.  Als coach ben ik resultaatgericht, pragmatisch en intuïtief. We gaan voor jou succes, flow, energie en geluk!

Laat een reactie achter