De negen speerpunten die je leven kunnen redden

Ineens voelde ik me heel kwetsbaar. Afgelopen herfst lag ik (weer) op de onderzoekstafel na mijn mammografie. Er zit al jarenlang een cyste in mijn borst en omdat ik wat last had van andere dingen, werd deze weer onderzocht. Het bleek dat de vorm was veranderd en het was naar een andere plek verschoven… Alsof er een levend buitenaards wormpje in je lichaam zit. Genoeg redenen om mij die dag wat langer in het ziekenhuis te houden. Niet leuk. Het was voor mij zo’n moment dat van alles door je hoofd flitst en ik wilde vooral actie nemen om zo gezond mogelijk te leven, onafhankelijk van de uitslag.

Vraag en het wordt gegeven….Het boek van Dr. Kelly Turner, “Radicale Remissie”,  kwam die week op mijn pad. Kelly is gespecialiseerd in oncologieonderzoek en ze is psychotherapeut. Zij heeft wereldwijd onderzoek gedaan naar meer dan duizend gevallen van mensen met ernstige en terminale kanker die volledig genezen zijn. Ze kwam negen speerpunten tegen die ze bij al deze mensen tegen kwam. Ik moet deze met je delen. Deze punten deel ik niet om mensen met kanker te genezen, want dat is een terrein waar ik me niet mag en wil bevinden. Maar als er uit onderzoek blijkt hoe mensen die zo ziek zijn er weer boven op krabbelen, zijn dit gewoon lessen die we allemaal in ons leven mogen toepassen. Want hé, je wilt toch een gelukkig gezond en energiek leven hebben? Ik ga ze met je delen!

Speerpunt 1: Het radicaal veranderen van je voedingspatroon. Misschien herken je bij jezelf wel eens die fluisterende gedachte: “Maakt het ècht wat uit wat ik eet voor mijn gezondheid?” Mensen met de radicale remissie vragen zich maar één ding af: “Kan wat ik eet ervoor zorgen dat mijn kanker in remissie gaat? “. Ja dus. Kelly geeft vier veranderingen aan in het voedingspatroon:

– sterk verminderen van zuivel, suiker, vlees en bewerkte voedingsmiddelen

– sterk verhogen van het eten en drinken van groenten en fruit

– eten van biologische voedingsmiddelen

– drinken van gefilterd water

 

Speerpunt 2: Het in eigen hand nemen van je gezondheid. Het woord “patiënt’ komt van het Latijnse woord “pati”, hetgeen zowel “lijden” als “toestaan” of “onderwerpen” betekent. Kelly ziet dat in de ziekenhuizen mensen als goede patiënten worden beschouwd als ze luisteren en hun instructies opvolgen. Mensen zijn vervelende patiënten als ze vragen stellen en zelf verder op onderzoek gaan. De mensen met radicale remissie zien het in eigen hand nemen als een essentieel onderdeel van hun herstel. Ze ondervond dat deze mensen een actieve rol bij hun genezing namen, ze waren bereid verandering in hun leven aan te brengen en ze waren in staat om met tegenwerking (van de artsen en mensen dicht bij hen) om te gaan. Uit onderzoek blijkt zelfs dat mensen met hulpeloos en passief gedrag hun eigen immuun systeem verzwakken. Zorg dus altijd voor een actieve rol in je leven.

 Ik raad je aan om te kijken naar vier niveaus van leven: Je mentale niveau, je fysieke niveau, je emotionele niveau en je spirituele niveau. Hoe is het met elk niveau gesteld, en zit er een gezonde balans in? Ik zie bij de meeste mensen dat het mentale niveau overbelast is, waardoor ze veel minder productief worden in hun werk. Er wordt vaak zo veel tijd aan het mentale niveau besteed dat er veel te weinig energie wordt gestoken in de andere niveaus, terwijl die zo hard nodig zijn voor je algemene gezondheid.

 

Speerpunt 3: Het volgen van je intuïtie. Mijn favoriet. We hebben allemaal zes zintuigen en de meeste mensen gebruiken hun instinct niet meer tijdens hun leven. We leren als kind dit af en het is net als met een spier: Als je deze niet meer gebruikt, dan vermindert de kracht er van. Het is dus niet verdwenen, je kunt je intuïtie weer altijd versterken. Dat kun je doen door elke dag de stilte op te zoeken, zodat je weer contact hebt met wie jij bent. Als je contact hebt met jezelf, heb je weer contact met die innerlijke leiding in jou die heel zachtjes klinkt. Die heeft ruimte van jou nodig om er te mogen zijn. Contact met jezelf krijgen betekent je gedachten uitzetten, zodat die innerlijke zachte stem in jou de ruimte krijgt. Dat kan op verschillende manieren. Meditatie, yoga, begeleide visualisaties, schrijven, jouw dromen bijhouden. En bovenal: vertrouwen op een diep innerlijk weten in jou.

 

Speerpunt 4: Het gebruiken van kruiden en supplementen. Ik citeer dit stuk uit het boek van Kelly over wat zij zegt over kanker en medicijngebruik. Zij geeft aan dat het verschil tussen medicijnen en kruiden/supplementen is dat medicijnen de kankercellen doodt en de kruiden/supplementen jouw immuun systeem versterken zodat dat dan zelf de kankercellen kan doden. Ze geeft aan om te kijken in wat voor omgeving de kankercel kan groeien. Als je de omgeving van de kankercel zo gezond maakt, dat het geen voeding meer heeft, kan het stoppen met groeien. Ze geeft een voorbeeld van een donkere vochtige kelder met schimmel. De schimmel kun je uitroeien met chemische bestrijdingsmiddelen. Daarna kun je gaan hopen dat de schimmel niet meer terug komt in de kelder. Dit is vaak hoe dokters met genezing om gaan. Maar als je nu UV-lampen, een ventilator en vochtvreters in de kelders plaatst, zal de terugkeer van schimmel zichtbaar verminderen. Ze eindigt dit hoofdstuk duidelijk met de boodschap dat dit niet het enige middel is. Het gaat om alle speerpunten bij elkaar.

 

Speerpunt 5: Het loslaten van onderdrukte emoties. Emoties horen bij ons leven en ze komen in golven in ons leven. 100% gelukkig zijn bestaat niet. Geluk is een werkwoord. Dwing jezelf niet om 100% gelukkig te moeten zijn. Laat alle soorten emoties er in en uit stromen, want het hoort bij ons leven. Emoties slaan zich letterlijk op in je lijf als je ze niet verwerkt. Als je ze wegdrukt, is het net als een bal onder water houden. Die bal geeft weerstand en hoe hard je ook drukt, de bal vindt altijd wel een weg om naar boven te ploppen. Denk bijvoorbeeld aan een migraine aanval vlak voor een presentatie die je moet houden of dat je ineens een huilbui krijgt op een heel ongelegen moment. Verwerk jouw situaties uit het verleden waar nog emotie aan hangt en maak plaats voor het volgende speerpunt.

 

Speerpunt 6: Het versterken van positieve emoties. Is jouw glas half leeg of half vol? Je hebt het helemaal zelf in de hand hoe jij in het leven staat. Gevoelens van geluk, dankbaarheid, kalmte, vreugde en andere positieve energie versterken je immuunsysteem. Nogmaals, 100% gelukkig zijn bestaat niet, maar je kunt bewust werken aan positieve emoties in je leven. Oefen dankbaarheid uit, deel liefde, maak lol en je geeft een boost aan je immuunsysteem en een gezond lijf.

 

Speerpunt 7: Het omarmen van sociale ondersteuning. Mensen zijn sociale wezens. Uit diverse onderzoeken met baby’s die wel voeding, kleding en een slaapplek kregen, maar geen enkele affectie kregen, blijkt, dat ze letterlijk doodgaan binnen enkele maanden. Inderdaad vreselijke onderzoeken, maar ik wil je duidelijk maken dat het zo belangrijk is om hulp te mogen ontvangen. Als we steun krijgen, komt er een krachtige hormonenstroom in ons los die ons immuunsysteem versterkt. Het krijgen en toelaten van liefde helpt letterlijk ons ons lichaam te versterken.

 

Speerpunt 8: Het verdiepen van je spirituele verbinding. Dit kan twee kanten op werken als je deze leest: Of je veert op en wordt nieuwsgierig, of je klapt dicht. Met spiritueel bedoel ik absoluut NIET religie. Het gaat om de verbinding met die zachte innerlijke stem in je en alle “natuur” of “energie” om je heen. Je kunt het lezen als een diepe vredige plek in jezelf.  Sommige mensen noemen dat een ziel, ongelimiteerde liefde, God, chi, energie of prana. Het is vooral een lichamelijk en mentale beoefening die je in jezelf kunt voelen stromen. Het kan voor jou het gevoel na hardlopen zijn, na een massage zijn of na een yogasessie zijn. Zo’n gevoel van “het is helemaal oké” of iets in die trant. Iedereen kan dat gevoel op zijn of haar eigen manier krijgen, er is geen vaste handleiding voor. Regelmatige oefening is wel vereist, want net zoals je intuïtie, is dit een spier die je kweekt en je moet het bijhouden om het in je leven te krijgen en te houden. Je kunt je wel voorstellen wat voor geweldig effect dit heeft op je immuunsysteem. De mensen met radicale remissie brachten dit in hun leven, om los van hun ziekte zich heel goed te voelen. Maar ondertussen gebeurde er waarschijnlijk ook heel veel met hun lichaam.

 

Speerpunt 9: Het hebben van sterke redenen om te leven. De mensen met radicale remissie voelden tot in hun vezels dat ze wilden blijven leven. Iets in ze was wakker (geworden), ze voelden een roeping die ze serieus namen. Zo richtten ze zich niet op de dood, maar op wat er wel was. Het gaat dan niet om ontkenning. Het gaat ook niet om vechten, want dat zet je je lichaam in een constante stress-reactie. Ze gaven zichzelf redenen om te blijven leven vanuit een positieve mindset.

Ik hoop dat ik je kan stimuleren om een paar van deze speerpunten in je leven te hebben. Ik ga niet beweren dat ze iemand zijn of haar leven kunnen redden, want het was de combinatie van al deze negen speerpunten die Kelly vond bij de mensen die hersteld waren.

Door mijn onderzoek werd ik even wakker geschud hoe belangrijk een gezond leven is. Gelukkig bleek alles helemaal in orde te zijn.

Het zou ontzettend leuk zijn als je onder in de comments jouw reactie wilt geven!

P.S Dr Kelly Turner is te zien in de film “Heal” met Deepak Chopra, Marianne Williamson, Greg Braden en meer.  Het is een nieuwe documentaire van een wetenschappelijke en spirituele ontdekkingsreis over wat voor impact onze gedachten, overtuigingen en emoties hebben op onze gezondheid. Je zult overtuigd raken dat je veel meer invloed hebt op je leven dan je nu misschien wel denkt. Aanrader!

P.S.P.S. Wil jij ook voor je roeping kiezen en ben je klaar om alles uit je leven te halen? Wil je van je hoofd naar je hart? Vraag een gratis 30 minutengesprek aan en ik geef je een gouden tip! Klik en vul het contactformulier in een vraag om het 30 minutengesprek

Laat een reactie achter