Tien wegwijzers om niet perfect maar wel gelukkig te zijn

Ik mkata boekoet wat toegeven. Ik ben niet perfect. Vorige week was hectisch en ik moest veel organiseren en er moest een belangrijk beslissing gemaakt worden. Ik ben vergeten dit e-magazine te versturen. Vorige week was ik tien minuten later op een afspraak met een cliënt die nogal geïrriteerd was. Een factuur die ik maar niet door het nieuwe facturatiesysteem krijg bij mijn opdrachtgever.  Ik kan nog wel even zo door gaan.  En hè, het is allemaal oké. Ìk ben oké.

Psychologisch gezien zijn we sociale wezens die het nodig hebben om er bij te horen en we willen gezien worden. Als we groter zijn worden we niet altijd meer gezien of gehoord in wie we zijn. Dat kan pijnlijk zijn. Heel logisch als je kijkt naar de oertijd, waarin uitgestoten worden uit de stam letterlijk de dood betekende.

Het is geen leven om continu volgens de regels van anderen te leven, zodat je er bij hoort. Het is wel leven als jij je zelf helemaal accepteert zoals jij bent, zodat jij vanuit dat krachtige gevoel bij de ander kan aansluiten. Als jij van jezelf houdt, kun je dat ook aan een ander geven. Hoe doe je dat dan?

Brené Brown, professor die onderzoek doet naar kwetsbaarheid en schaamte,  heeft “de moed van imperfectie, laat gaan wie je denkt te moeten zijn” geschreven en noemt hier tien wegwijzers in.

Wegwijzer 1: Laat je angst voor wat anderen van je vinden los. Dat is voor velen makkelijker gezegd dan gedaan. Ik kies er steeds meer voor om dat te doen, en ik straal en voel me ècht gelukkiger hierdoor. Lichter is misschien het beste woord. Het gevolg is ook dat ik ook veel meer nee zeg, wat niet altijd makkelijk is. Trouw blijven aan jezelf is het mooiste cadeau dat je aan jezelf kunt geven.

Wegwijzer 2: Laat je perfectionisme los en heb compassie voor jezelf. We kennen allemaal die stemmetjes in ons hoofd die zeggen: `Wat zullen ze wel niet van me denken?” of “Wat doe ik nu?” Wees mild voor jezelf en steun jezelf. Moedig jezelf aan. Kristin Neff is een onderzoekster op het gebied van compassie en zij heeft een test ontworpen die je kunt doen om te kijken hoe het met jouw zelfcompassie zit: www.self-compassion.org .

Wegwijzer 3: Ontwikkel meer veerkracht. Tegenslag met bijbehorende emoties hoort bij het leven. De kracht zit ‘m hierin hoe jij hier mee om gaat. Ik kijk altijd graag naar mensen die succesvol zijn. Een mooi voorbeeld vind ik nog altijd van Donald Trump die miljarden in de min stond, en nog armer was dan de meest kansloze dakloze. In plaats van in de angst te schieten, voelde hij de druk en gebruikte hij dat om weer miljonair te worden. Over veerkracht gesproken.

Wegwijzer 4: Cultiveer dankbaarheid en geluk. Kijk naar wat er wèl goed gaat. Wees dankbaar. Schrijf elke dag minstens vijf dingen op die goed zijn gegaan. Let maar op, na een week merk je het effect.

imagesWV21XT2DWegwijzer 5: Vertrouw op je intuïtie en durf te vertrouwen in het onbekende. Zekerheid bestaat niet. Stap uit je comfortzone (lees hier 12 manier hoe je dat veilig kunt doen), ga door je angst heen en heb er vertrouwen in dat het goed komt, wat de uitkomst ook zal zijn. Ik ben door flink wat angsten heen gegaan toen ik voor mezelf begon. Iets in me zei, dat ik dit moest doen en dat ik wel wist wat ik moest doen. Het is goed gekomen en het wordt alleen maar beter!

 

Wegwijzer 6: Vergelijk jezelf niet met anderen. Ik geloof dat iedereen zijn eigen pad heeft in het leven. We worden met bepaalde voorkeuren geboren in bepaalde omgevingen, die invloed op ons denken, doen en voelen hebben. Dit alles bij elkaar opgeteld zorgt er voor dat jij je unieke ik bent. Er is geen ander zoals jij. Koester dat, omarm jezelf en leef je eigen leven. Ga niet copy-catten, maar laat je inspireren door mensen die jij bewondert.

Wegwijzer 7: Neem de tijd om te spelen en te rusten. Kijk naar kinderen. Die doen de dingen gewoon omdat ze ze doen. Ze zoeken uitdaging, vergeten de tijd en zijn regelmatig in een staat van flow (link naar blog). Ze gebruiken hun talenten en doen precies dat wat energie geeft. Je brein groeit hier van. Je kunt beter complexe situaties aan, wordt creatiever en innovatiever.

Wegwijzer 8: Laat stress meer los en breng kalmte en stilte in je leven

Wegwijzer 9: Doe dat wat voor jou echt van betekenis is. Iedereen heeft zijn talenten, en als je die talenten gebruikt die je energie geven dan heb je een succesformule.

Wegwijzer 10: Laat het idee dat je ‘normaal’ moet doen los. Als kind leren we dingen af. Dat begint al bij onze ouders of verzorgers. We willen liefde, knuffels en eten en we zijn afhankelijk van hen, dus we passen ons aan. Hier ontstaan de eerste overtuigingen die we mee nemen, misschien wel voor de rest van ons leven. Dan doen we dingen niet, terwijl we ze eigenlijk wel willen doen. Zonde toch?

Je kwetsbaar opstellen kan heel krachtig zijn, ondanks het risico van afwijzing. In deze wereld lijkt helemaal jezelf zijn een daad van verzet, zoals Brené Brown vertelt. Veel mensen raken er door in de war, inclusief jij zelf. De kracht zit dan in hoe je omgaat met de afwijzing. Vaak wordt er ook positief op gereageerd.

Ik ben heel benieuwd of je hier een ervaring mee hebt en hoe je hier mee bent omgegaan, of hoe jij dit op je werk of in je leven sowieso ervaart. Zou je dat hieronder in het reaktieveld kunnen delen? Ik antwoord altijd. Laten we elkaar inspireren!

 

 

lgGratis: Ga naar www.katjavangulick.nl/gratis-e-book  voor het aanvragen van het gratis mini-eBoek “4 Vitale Stappen van minder piekeren, naar meer energie en kracht”.

 

2015 Katja van Gulick Coaching & Advies, alle rechten voorbehouden.

 

WIL JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, NIEUWSBRIEF OF OP EEN WEBSITE? Dat kan, zolang je deze informatie-“blurp”, met een werkende link naar genoemde website, opneemt: “Door Katja van Gulick Coaching & Advies” Ga naar www.katjavangulick.nl  voor het aanvragen van het gratis mini-eBoek “4 Vitale Stappen van minder piekeren, naar meer energie en kracht”.

 

mbti_icon  Noloc Erkend loopbaan professional  katja_van_gulick_pasfoto
Katja van Gulick Coaching en Advies te Amsterdam helpt hoogopgeleide professionals het beste uit zichzelf te halen. Het resultaat is rust en balans in hun werk- en privéleven. Men ervaart succes, flow, bezieling, succes, geluk, kracht en energie.  Er worden bewuste keuzes gemaakt. De omgeving ziet ze als zelfverzekerd en krachtig met een duidelijke eigen koers. Zie www.katjavangulick.nl

Bij Katja kun je terecht voor Loopbaanbegeleiding, Personal Coaching & Counseling en Aurareading.

Gecertificeerd voor het krachtige persoonlijkheidsinstrument MBTI Step I, MBTI Step II en MBTI teams. Erkend Loopbaan Professional bij de NOLOC.  Opgeleid als Coach / Counselor, NLP Master, EFT Therapeut en professioneel Aurareader. Ik ben bezig met mijn opleiding Psychologie. Als coach ben ik resultaatgericht, pragmatisch en intuïtief. We gaan voor jou succes, flow, energie en geluk!

 

 

 

 

Laat een reactie achter