Zo ga je met klagers en negatievelingen om

kata boek

Ik heb dus een allergie voor klagers. Ken je dat? Van die mensen die overal problemen en bezwaren in zien. Ze zuigen alle energie uit mijn lijf. Het zijn van die mensen die allerlei wensen hebben om het zich zelf zo gemakkelijk mogelijk te maken. Misschien herken je dit wel en heb je al zo’n energiezuiger in gedachten. Wat zijn nu goede tactieken om er mee om te gaan?

Er zijn verschillende mogelijkheden, maar voordat ik die ga bespreken wil ik je eerst een belangrijk inzicht geven over die klagers, negatievelingen en pessimisten. Vaak zit er een verlangen onder en klagen heeft een functie! Lees verder…

Check eerst de volgende punten voordat je zelf in de negativiteit schiet.

Check 1: Geven ze een uiting van misgenoegen?  Alles waar men mee zit wordt naar buiten gegooid. Je lucht je hart, je bent als het ware aan het ontgiften. Mooi toch? Niet voor niets bestaat de Klaagmuur. Laat de ander maar praten totdat het verhaal er helemaal uit is.

Check 2: Geven ze een uiting van pijn of droefheid? De persoon erkent de situatie. Dit kan een eerste stap zijn naar genezing en verandering. Luister naar de ander.

Check 3: Van klagen naar zeuren. Met de vorige twee punten wilde ik duidelijk maken dat klagen gezond kan zijn. Eigenlijk zijn die twee niet klagen te noemen. Er zijn ook van die personen die zich kunnen vastbijten in klagen. Die zijn verslaafd aan klagen en stoppen niet meer. Dat doet iets met je. Deze persoon ondersteun je niet meer en je vertoont aversief gedrag. Je bent dan samen in de dramadriehoek beland!

Dramadriehoek coach Katja

 De dramadriehoek heeft drie rollen. In welke rol val jij als je met zo’n energiezuiger bezig bent?

De rol van de redder. Dit is iemand die vaak ongevraagd hulp aanbiedt en altijd klaar staat voor de ander. Deze persoon kan een echte OMA zijn: Oordelen, Mening geven en Advies geven. De redder ontleent status en identiteit aan het feit dat hij/zij nodig is. Door zijn/haar hulp is de ander van hem afhankelijk. Als iemand te veel gaat redden, dan kan hij zelf slachtoffer worden. Er wordt te veel hooi op de vork genomen, waardoor hij/zij oververmoeid en opgebrand kan raken. .De positieve kant van de redder is dat deze graag zorgt voor anderen.

De rol van het slachtoffer. Deze persoon gedraagt zich hulpeloos en heeft angst voor het nieuwe en kan bang zijn om risico’s te nemen of om fouten te maken. Het slachtoffer stelt zich afhankelijk op en klaagt, jammert en eist. Slachtoffers zijn moeilijk te redden, want dat zou betekenen dat ze zelf verantwoordelijkheid moeten nemen en dat is niet de bedoeling. Het is vaak vooral de bedoeling aandacht te krijgen. Een verborgen positieve kant is dat een slachtoffer goed om hulp en steun kan vragen.

Hoe ga je om met een slachtoffer? Een slachtoffer die jammert lokt bij een ander reddersgedrag uit. Jammert het slachtoffer op een irritante manier, dan lokt dit bij de ander een aanklagersrol uit. Zo kan het slachtoffer slachtoffer blijven. Reageer hier zonder verwijt op en geef aan dat je benieuwd bent naar zijn voorstel. Stimuleer het slachtoffer zelf te denken.

De rol van de aanklager. Deze persoon is er op uit om anderen op hun zwakke plek te pakken en daarmee de schuld van mislukking, problemen of conflicten bij anderen neer te leggen. Zo creëert deze persoon zijn eigen veiligheid. Het is onveilig om over zijn of haar eigen aandeel in het geheel na te denken. Een verborgen kwaliteit van de aanklager is dat deze zijn eigen grenzen wil bewaken. Als de aanklager dan ook nog rekening houdt met een ander, levert dit een assertieve rol op.

Hoe ga je om met een aanklager? Vat de klacht samen en vraag hoe hij/zij tot zijn aanklacht is gekomen. Er komt vaak gebrekkige informatie. Vraag vooral ook wat de ander nodig heeft. Vaak gaat er achter elke aanklacht een behoefte schuil.

Je kunt je voorstellen hoe deze drie rollen elkaar in de greep houden. De kunst is om uit deze dramadriehoek te blijven. Dat doe je door je bewust te zijn welke van deze drie rollen je op je hebt genomen en in welke rol de ander zit. Hoe doe je dat?

–          Herken je emoties, gedachten en gedrag en zorg dat je niet in één van de rollen komt

–          Los het probleem niet op voor de ander. De ander is de probleemeigenaar en jij niet. Wees een OEN: Open, Eerlijk en stel Nieuwsgierige vragen. Wat heeft de ander nodig? Met welk voorstel komt de ander? De ander wordt in de rol gezet om na te denken over zijn/haar eigen situatie en wordt in een rol gezet waarbij die zelf de verantwoording neemt.

–          Probeer in een neutrale rol te blijven

 

Blijft men klagen? Dan zou ik het liefste willen zeggen dat je deze persoon moet vermijden, en dat je je richt op de mensen die je energie geven en waarvan je groeit. Op de werkvloer werkt dat niet zo, want daar zit je met elkaar opgescheept. Als men blijft klagen, blijf dan  je boodschap herhalen. Geef aan dat sommige dingen niet veranderbaar zijn, deal with it. Of speel de aktie terug naar de klager.

Ik ben heel benieuwd of je hier een ervaring mee hebt en hoe je hier mee bent omgegaan, of hoe jij dit op je werk of in je leven sowieso ervaart. Zou je dat hieronder in het reaktieveld kunnen delen? Ik antwoord altijd. Laten we elkaar inspireren!

2015 Katja van Gulick Coaching & Advies, alle rechten voorbehouden.

 

lgGratis: Ga naar www.katjavangulick.nl/gratis-e-book  voor het aanvragen van het gratis mini-eBoek “4 Vitale Stappen van minder piekeren, naar meer energie en kracht”.

 

WIL JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, NIEUWSBRIEF OF OP EEN WEBSITE? Dat kan, zolang je deze informatie-“blurp”, met een werkende link naar genoemde website, opneemt: “Door Katja van Gulick Coaching & Advies” Ga naar www.katjavangulick.nl  voor het aanvragen van het gratis mini-eBoek “4 Vitale Stappen van minder piekeren, naar meer energie en kracht”.

 

mbti_icon  Noloc Erkend loopbaan professional  katja_van_gulick_pasfoto
Katja van Gulick Coaching en Advies te Amsterdam helpt hoogopgeleide professionals het beste uit zichzelf te halen. Het resultaat is rust en balans in hun werk- en privéleven. Men ervaart succes, flow, bezieling, succes, geluk, kracht en energie.  Er worden bewuste keuzes gemaakt. De omgeving ziet ze als zelfverzekerd en krachtig met een duidelijke eigen koers. Zie www.katjavangulick.nl

Bij Katja kun je terecht voor Loopbaanbegeleiding, Personal Coaching & Counseling en Aurareading.

Gecertificeerd voor het krachtige persoonlijkheidsinstrument MBTI Step I, MBTI Step II en MBTI teams. Erkend Loopbaan Professional bij de NOLOC.  Opgeleid als Coach / Counselor, NLP Master, EFT Therapeut en professioneel Aurareader. Ik ben bezig met mijn opleiding Psychologie. Als coach ben ik resultaatgericht, pragmatisch en intuïtief. We gaan voor jou succes, flow, energie en geluk!

 

 

 

 

Laat een reactie achter