12 tips om comfortabel uit je comfortzone te komen

kata boek

Veel mensen willen graag verder in hun werk en leven en toch blijven ze stilstaan in hun veilige leven en blijven ze dromen in plaats van dat ze groeien en bloeien.  Iedereen heeft een talent en het is doodzonde als je hier niets mee doet, want wat komt er een energie vrij als je datgene doet wat dicht bij je staat. Je straalt en gaat fluitend de dag in. Dingen gaan meer vanzelf en je trekt mensen aan door je positieve uitstraling. Als je (nog) niet in deze staat bent in je werk en leven en je wilt dit, zul je iets moeten doen wat je nog niet gedaan hebt.

De oplossing is om het gewoon te gaan doen, hoeveel angst, weerstand en druk je ook voelt. Dat doen is buiten je veilige omgeving, oftewel buiten je comfortzone. Alleen daar ga je ervaren hoe het is om iets anders te doen, en op deze wijze creëer je een nieuwe norm van wat normaal is voor jezelf om te doen. Lees verder mijn 12 makkelijke tips..

Er is onderzoek gedaan onder 24.000 mensen naar de grootte van de comfortzone.  Het bleek dat de mensen met een hoger inkomen hoger scoorden in het verleggen van de grenzen van hun comfortzone. Ze hebben er een gewoonte van gemaakt om hetgeen wat ze willen hebben, af te dwingen. Dit hebben ze gedaan door iets te doen wat ze nog niet eerder hadden gedaan, en dat ligt buiten het gevoel van comfort (Marcus Taylor).

kata boek

Doe je dit niet, dan is je leven veiliger en blijf je dromen…Als je hiervoor kiest, dan is dat uiteraard oké. In de praktijk hoor ik echter veel te vaak dat mensen niets doen en dit helemaal niet oké vinden. Vaak wordt dan ook nog geklaagd over de teleurstellingen die ze ervaren, terwijl ze er eigenlijk zelf voor gekozen hebben.

De uitdaging is nu om de comfortzone juist te gebruiken om een verandering of groei door te maken.

 

 

kata boek

 

Hoe werkt dat? Ons zelf ontwikkelen doen we niet in onze comfortzone, waar we rust en serentiteit ervaren, maar in de leer zone. Hier gaan we merken dat er andere dingen van ons gevraagd worden, dat we andere vaardigheden dienen te gebruiken. Hier voelen we ons wel comfortabel bij. We ervaren uitdaging, worden enthousiast, leergierig en ons zelfvertrouwen groeit. Gaan we teveel druk op ons zelf leggen, dan komen we in een situatie van stress en misschien wel algehele paniek. Dit is de paniekzone van vechten, vluchten of bevriezen. Hier leer je niets.

De meest optimale groei-ervaring ligt op de grens van de paniekzone en de leerzone. Hier lopen we op onze tenen. Adrenaline giert door ons lijf, we zijn supergeconcentreerd en ons brein werkt op volle kracht. Hier zijn we op ons best!  De kunst is om je comfortzone te laten groeien door steeds op deze grens te zijn. We krijgen meer zelfvertrouwen, durfen steeds meer. Hierdoor groeit ook de leerzone, want je kunt alles aan en je weet dat je alles kunt leren! Hiermee verklein je de paniekzone.

Hier een aantal tips die je kunt toepassen:

Tip 1. Praat met anderen over je plan. Vind je dat eng? Vertel het dan tegen vreemden, want die zie je toch niet meer. Dit brengt je plan meer tot leven.

Tip 2.Stap voor stap, het liefst elke dag,  is het motto. Kleine stapjes zijn bij elkaar een grote stap.  Dit is de Kaizen methode, wat letterlijk continu verbeteren betekent. Breng  jezelf voor  om elke keer, structureel een klein stapje te nemen richting groei. Bijvoorbeeld elke dag doe je 3,5%, na 1 maand heb je 100%.  Denk hierbij aan je draagvlak. Je moet jezelf niet meer uitdagen dan je aankunt. Daag jezelf genoeg uit om even buiten je comfortzone te gaan, iets te leren en het succes er van te ervaren. Zo blijf je gemotiveerd.

Tip 3. Leg de lat niet te hoog. Neem rustpauzes. Buiten je comfortzone gaan is inspannend en kost je energie. Zie het als een training die je doet. Als je in één keer te veel en hard traint, ben je gevloerd en niet meer gemotiveerd om verder te gaan. Dat hou je niet vol en je gaat niet vooruit. Succesvolle mensen doen elke keer een klein stapje verder, nemen rust en herstellen, en zo worden ze sterker. Het is opbouwend. Elke keer komt er weer een vaardigheid bij die zorgt voor groei.

Tip 4. Zeg tegen jezelf: “het is spannend” . Dat klinkt een stuk uitdagender dan “eng”.

Tip 5. Het gaat om de crisismomenten, die gaan gebeuren. Deze maken of breken je. Het zijn de momenten waar het angstzweet uitbreekt en de kans is groot dat je opgeeft. 80% van de goede voornemens worden niet gehaald! Wees hierop voorbereid. Zorg dat je een motivatie hebt. Dit kan een beeld zijn van de uitkomst (zie jezelf heel slank) als je doorzet of een aanmoedigingsverhaal dat je tegen jezelf verteld (“Ok, dit is het moment van stoppen of doorgaan. Kom op, ik wil dit zo graag, ik ga door” o.i.d).  Als je eenmaal een crisismoment hebt doorstaan, weet je dat je het kan halen. Beloon jezelf als je een crisismoment hebt doorstaan! 

Tip 6. Omgaan met angst. Draai het gevoel van angst om in het gevoel van druk. Onder (niet te hoge) druk presteer je eerder dan angst, wat verlammend kan werken. Angst voel je vooral vóór de gebeurtenis  zelf. Tijdens de aktie verdwijnt de angst en heb je er geen last meer van. Je comfortzone is gegroeid!

Tip 7. Hou je doel voor ogen. Het is even spannend, maar eigenlijk is het heel leuk om dingen te doen die je nog nooit hebt gedaan. Denk dus aan wat het je oplevert, waar je het voor doet!

Tip 8. Fouten bestaan niet, alleen feedback. Er komen momenten dat het niet lekker gaat. Het is dan belangrijk om jezelf niet meteen af te straffen. Denk aan het resultaat dat je iets vertelt, zie het als feedback. Van feedback leer je. Falen bestaat niet!

Tip 9. Accepteer dat anderen altijd een mening over je hebben. Die mening zegt iets over hen, niet over jou. Luister ernaar, maar vooral naar jezelf!

Tip 10. Maak er een gewoonte van “ja” te zeggen tegen spannende dingen die buiten je comfortzone liggen. Zo krijg je sneller resultaat en zullen dingen je minder snel overkomen.

Tip 11. Zoek een partner in crime. Deel het met een ander, zodat deze je kan motiveren. Of wellicht wil iemand dezelfde groei als jij doormaken en kunnen jullie samen door dit proces heen.

Tip 12. Wees lief voor jezelf! Vaak zijn we streng en sabelen we ons zelf neer. Dit werkt niet echt motiverend, je voert de druk op en stress ligt op de loer. Moedig jezelf aan. Beloon jezelf bij elk stapje en zie een fout als iets wat je de volgende keer niet meer doet. Je hoeft ook niet elke keer iets te doen wat buiten je comfortzone ligt. Een dagje rust moet je jezelf af en toe gunnen. Dit helpt je om jezelf er daarna weer toe te zetten om door te gaan.

En ik? Ik ga nu eindelijk voor groepen leren spreken. Geen tijd meer voor smoezen. Ik ga het nu gewoon doen. Ik vind het heel spannend, maar als ik er aan denk wat het me oplevert heb ik geen andere keuze dan er gewoon door heen te gaan. Stap voor stap en ik ga er van genieten (en af en toe ook niet…).  Ik vind het heel fijn dat ik er met iemand anders heen ga, zodat we elkaar kunnen motiveren. Als ik goed door deze 3 dagen ben heen gekomen, ga ik mezelf belonen met shoppen. En daarna komen er weer nieuwe uitdagingen, maar eerst deze even!

Laat een reactie achter