Ikigai: De 13 sleutels tot een lang en gelukkig leven

Tijdens het wachten op onze vlucht viel mijn oog op een boek waarop stond: “Waar kom jij ’s ochtends je bed voor uit?” Dat is precies de vraag die ik aan mijn coachees stel! Het boek ging over “Ikigai, het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven”. Wie wil dat nu niet weten? Ik kocht het boekje om meer te weten komen over Ikigai, wat staat voor jouw reden van bestaan. Lees verder als je de sleutels wilt ontdekken om achter jouw missie te komen en wat je dient te doen om gezond en gelukkig ouder te worden dan 100 jaar!

De schrijvers, Miralles en Garcia,  waren naar één van de Blue Zones, Okinawa, geweest om deze levensstijl te ontdekken.

Er zijn volgens de wetenschap vijf Blue Zones op de wereld ontdekt waar men de hoogste levensverwachtingen hebben ter wereld.

Er blijkt uit medische onderzoeken:

– dat deze mensen minder vaak lijden aan kanker of hartkwalen

– ze hebben een veel hogere levenslust hebben dan in de andere werelddelen

– dat zij dankzij de theecultuur en de gewoonte om hun maag tot 80% te vullen, weinig last hebben van celveroudering

– dat hun hormoonspiegels veel rustiger zijn.

 

Wat zijn de sleutels tot een lang gelukkig, gezond en energiek leven? Hier komen ze:

 1. Ontdek jouw reden van ZIJN. Ikigai noemen ze dat in Japan. Dit gat over jouw missie, jouw roeping of jouw grote Why. Jouw ikigai is de reden wat maakt dat jij ’s ochtends op staat.
 2. Blijf altijd actief, ga nooit met pensioen. In Japan betekent pensioen zoiets als “voorgoed vertrekken”. Je levensdoel hebben is heel belangrijk, en als je die leeft, dan wil je niet eens met pensioen.
 3. Eet je niet helemaal vol. Men stopt met eten totdat hun maag voor 80% gevuld is.
 4. Omring je met vrienden. Ze hebben een band met een groep. Het geeft het gevoel ergens bij te horen en elkaar steunen geeft zekerheid en draagt bij aan een hogere levensverwachting.
 5. Beweeg altijd. Ze bewegen veel en zijn altijd bezig. Het gaat dan niet om extreem hard of snel bewegen maar om matig intensief bewegen. Zo tuiniert 100% van de bevolking en dat zorgt voor continue beweging. Ook doen ze alles lopend.
 6. Ze vieren veel feestjes, zoals verjaardagen en hun goden eren. Muziek, dans, karaoke zijn een essentieel onderdeel van hun leven.
 7. Neem je missie, jouw ikigai, niet te serieus
 8. Eet gevarieerd, alles plantaardig en eet minstens vijf fruit- en groentemaaltijden per dag
 9. Zorg voor weinig calorie-inname. NIET door eten met weinig caloriën te eten, maar door gematigd rijke voeding te eten. Van “echt” eten raak je voller dan het magere gefabriceerde eten.
 10. Drink heel veel thee: Wel van hoge kwaliteit en dan de groene, de witte en de jasmijn thee.
 11. Zoek de natuur op. We zijn zelf ook een onderdeel van de natuur. We laden letterlijk onze batterij op in de natuur.
 12. Oefen dagelijks dankbaarheid uit.
 13. Volg en LEEF jouw ikigai. In jou zit een talent waar jij heel veel energie van krijgt. Het is een stuwende kracht in je. Weet je nog niet jouw ikigai, dan is dat je missie op dit moment om het uit te zoeken ;-). 

Enthousiast geworden om jouw missie te ontdekken en te gaan leven?  Op www.claimyourlife.nl kun je een gratis videotraining ontvangen.

 

2017 Katja van Gulick Coaching & Advies, alle rechten voorbehouden.

lgGratis: Ga naar www.katjavangulick.nl/gratis-e-book  voor het aanvragen van het gratis mini-eBoek “4 Vitale Stappen van minder piekeren, naar meer energie en kracht”.

WIL JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, NIEUWSBRIEF OF OP EEN WEBSITE? Dat kan, zolang je deze informatie-“blurp”, met een werkende link naar genoemde website, opneemt: “Door Katja van Gulick Coaching & Advies” Ga naar www.katjavangulick.nl  voor het aanvragen van het gratis mini-eBoek “4 Vitale Stappen van minder piekeren, naar meer energie en kracht”.

mbti_icon  Noloc Erkend loopbaan professional  katja_van_gulick_pasfoto
Happines & Business Coach en teacher Katja van Gulick uit Amsterdam helpt hoogopgeleide professionals hun missie, why en hun verlangen te leven. Dat doet ze met haar coachingprogramma’s Claim your Life en Claim your Business. Maak werk van je verlangen en als resultaat krijg je energie, rust en balans en je ervaart overvloed in relaties, werk, gezondheid en tijd.  Er worden bewuste keuzes gemaakt. De omgeving ziet ze als zelfverzekerd en krachtig met een duidelijke eigen koers. Zie www.katjavangulick.nl

 

Gecertificeerd voor het krachtige persoonlijkheidsinstrument MBTI Step I, MBTI Step II en MBTI teams. Erkend Loopbaan Professional bij de NOLOC.  Opgeleid als Coach / Counselor, NLP Master, EFT Therapeut en professioneel Aurareader. Tara Mohr met Playing Big, Gabrielle Bernsteins’ Spirit Junkie, Marie Forleo B-School, Danielle Laporte Fire Starter Sessions & Desire Map.  Ik heb al deze certificeringen.  Als coach ben ik resultaatgericht, pragmatisch en intuïtief. We gaan voor jou succes, flow, energie en geluk!

Laat een reactie achter