"Zo, het hoge woord is er uit. Competenties zijn voor suckers. Ik heb zo’n hekel aan die term gekregen en jij misschien ook wel, bewust of onbewust.

Je bent vast heel vaardig in wat competenties. Je hebt leren koken, leren plannen voor je werk omdat je met projecten werkt of je hebt spaans geleerd. Je doet je werk goed en hebt er ook wel plezier in. Je bent er misschien wel langzaam in omdat het je toch wel energie kost. Je droomt er misschien wel van om een paar dagen minder te werken of je fantaseert over wat je zou doen als je voor jezelf zou werken. Misschien wel iets heel anders… Privé gezien onderneem je dan ook hele andere dingen. Dingen waar je van oplicht en waar je energie van krijgt.

Als je dit herkent, dan zal ik je het verschil aangeven. Lees verder…

Je doet voor je werk heel veel aangeleerde dingen. Je hebt vaardigheden of competenties aangeleerd omdat geëist wordt om je werk goed te doen en dat is je voor een groot deel waarschijnlijk ook wel gelukt. Op school heb je met pijn en moeite al die vakken geleerd, of je ze nu leuk vond of niet, om te slagen voor examens en om goede opleidingen te kunnen volgen. Je bent gegaan voor die mooie baan die aansluit bij je opleiding. In die functiebeschrijving van die mooie baan staan al die vaardigheden en competenties die je moet kunnen om die baan goed te doen. De ene competentie sluit wat beter aan bij je persoonlijkheid dan de andere. Wat niet zo goed aansluit daar ga jij jezelf vaardig in maken. Herken jij jezelf in die perfecte medewerker die alles aanpakt en alles kan? Of je wilt het heel graag allemaal goed kunnen?

Eat this: Alles kunnen is zo over-rated!

Herken je jezelf?
Op wie wil je nu indruk maken?
Voor wie doe je het nu eigenlijk?
Voor jezelf of voor anderen?

Ik weet zeker dat je dit wel weet. Misschien voel je wel opluchting. Want je kunt niet alles. Je kunt wel alles leren, alleen is dat waar jij gelukkig van wordt op de lange termijn?

Gedurende jouw leven heb je je aangepast aan wat je hoort te doen en te kunnen. Je bent beloond voor bepaald gedrag of voor goede cijfers op school en goede sportprestaties. Soms kwam dit allemaal vanuit je instinct en soms heb jij je heel goed aangepast aan wat jouw omgeving van je vroeg. Hoe is die balans voor jou? In hoeverre doe jij de dingen aangeleerd of aangeboren? Kun je je voorstellen dat aangeleerd gedrag jouw energie kost, ondanks dat je het misschien al vanaf jongs af aan zo hebt gedaan?

Hoe zou het voor je zijn als je puur vanuit je instinct zou gaan werken? Dan ga jij alleen doen waar je heel blij van wordt. Dat zijn automatisch die dingen die bij jouw persoonlijkheid horen, jouw aangeboren “vaardigheden”. Niet die competenties, die dingen die jij jezelf aanleert.

Dus kies maar:
Wil jij jezelf pushen om de dingen te doen of wil je vanuit flow de dingen doen?
Wil je liever vaardig of competent zijn of gewoon geweldig zijn in wat je doet?
Wil je liever alles kunnen of wil je liever die energieke stuiterbal zijn die zijn of haar eigen ding doet?

Als jij betaalt wordt voor iets wat zo natuurlijk voor je is, kun jij je dan voorstellen hoe je leven is?

Ik heb goed nieuws voor je. Als jij voortaan aangeeft wat je eigenlijk niet zo goed kunt, dan word je MENS.
Als een mens word je leuker voor anderen! Andere mensen krijgen de ruimte om te shinen waar jij niet meer zo shinet. Samenwerkingen worden beter, omdat je elkaar gaat aanvullen. Iedereen doet die dingen waar ze een Genius in zijn. Dat is een complete win win situatie. Je hoeft het niet meer alleen te doen!

Dat is dan ook mijn boodschap aan jou: Ontdek die aangeboren kanten, die anderen jouw talent noemen, en die voor jou meer vanzelfsprekend zijn. Krijg je er energie van? Dat is jouw Genius. Own it en dan heb je een succesformule in handen. Ga hier meer van doen, ga je er wat mij betreft in specialiseren, en dan krijg jij zo’n energiek, bezield, positief en gelukkig leven!

Zou je hier verder mee willen? Hou sowieso de mail in de gaten, want binnenkort komt er een gratis videoserie.

 

Laat een reactie achter