Zes overlevingstips voor extraverten en introverten tijdens het kerstdiner

Allereerst wil ik je een ontzettende fijne kerst wensen! Misschien kijk je er tegen op omdat het stroef kan verlopen of misschien ben jij één van die mensen die er geen genoeg van kan krijgen. Ik kreeg van de MBTI, het psychologische instrument wat ik gebruik om iemand zijn persoonlijkheid in kaart te krijgen, ontzettende leuke tips voor aan de kersttafel. Deze wil ik met jou delen, zodat jij een soort survivalgids hebt voor aan de kersttafel.

Als we kijken naar de voorkeuren introvert en extravert dan heb ik het niet over hoe sociaal iemand is, want dat kunnen beide extravert en introvert zijn.

 Extraverte voorkeur

  • Praat veel om zijn gedachten te kunnen ordenen.
  • Vind het heerlijk als er lekker door elkaar heen gepraat wordt, zodat hij of zij snapt wat anderen er van denken.
  • Krijgt energie van de interactie.
  • Gaat eerst doen en dan pas er over nadenken
  • Heeft brede interesses en weet van alles een beetje

 

Introverte voorkeur

  • Is wat stiller om dat er wordt nagedacht over het onderwerp
  • Vindt het fijn als iedereen één voor één praat, zodat er goed over wat er gezegd is nagedacht kan worden.
  • Krijgt energie van interne reflectie
  • Gaat eerst nadenken en dan pas er over praten. Wat er dan gezegd wordt is dan ook van waarde, want er is over nagedacht.
  • Heeft een paar interesses en heeft een diepe kennis van deze interesses

 

Handleiding voor de persoon met de extraverte voorkeur

Je wilt graag veel praten en dat is prima en gezellig. Probeer anderen wel uit te laten praten. Heb er vrede mee dat de introverten wat stiller zijn, zij zijn waarschijnlijk een interne reflectie aan het doen over het onderwerp. Als je die ander rustig laat praten, zul je merken dat die ander juist heel enthousiast over het onderwerp kan praten. Helemaal als ze veel weten over het onderwerp en er diep op kunnen in gaan.

Probeer bewust stiltes te laten vallen, om anderen de kans te geven om iets te vertellen of te reageren. Een stilte is niet erg, het betekent vaak dat er over wordt nagedacht. Jij doet dat nadenken door hardop te praten. Een introvert doet dat in stilte.

Als iemand ongeïnteresseerd over komt, hoeft het niet te betekenen dat ze dat ook zijn. Het kan wel zijn dat een introverte voorkeur jou als een kip zonder kop vindt praten. Dat komt omdat jij hardop aan het nadenken bent, waardoor alles wat jij zegt niet van waarde hoeft te zijn. Besef ook dat het voor de introverte vooVraag anders even om feedback.

Handleiding voor de persoon met de introverte voorkeur

Je bent wat stiller omdat je veel aan het nadenken bent over wat iedereen zegt. Probeer eens toch eens wat te zeggen, ook al vind je het onderwerp niet interessant. De extraverten kunnen het anders opvatten dat je niet geïnteresseerd bent.

Je kunt energie besparen door ja te knikken, te hummen en teruglachen. De ander kan ondertussen lekker praten en voelt zich gehoord door je non-verbale gedrag.

Extraverten kunnen nogal veel praten en zullen niet als jij stiltes laten vallen om anderen de ruimte te geven. Dit kun je rustig aangeven door te zeggen dat je graag mee wilt praten en dat je er alleen geen speld tussen krijgt.

Fijne dagen gewenst!!!

 

Met dank aan inspiratie van OPP Nederland, blij dat ik met jullie samenwerk!

 

2016 Katja van Gulick Coaching & Advies, alle rechten voorbehouden.

lgGratis: Ga naar www.katjavangulick.nl/gratis-e-book  voor het aanvragen van het gratis mini-eBoek “4 Vitale Stappen van minder piekeren, naar meer energie en kracht”.

WIL JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, NIEUWSBRIEF OF OP EEN WEBSITE? Dat kan, zolang je deze informatie-“blurp”, met een werkende link naar genoemde website, opneemt: “Door Katja van Gulick Coaching & Advies” Ga naar www.katjavangulick.nl  voor het aanvragen van het gratis mini-eBoek “4 Vitale Stappen van minder piekeren, naar meer energie en kracht”.

mbti_icon  Noloc Erkend loopbaan professional  katja_van_gulick_pasfoto
Katja van Gulick Coaching en Advies te Amsterdam helpt hoogopgeleide professionals het beste uit zichzelf te halen. Het resultaat is rust en balans in hun werk- en privéleven. Men ervaart succes, flow, bezieling, succes, geluk, kracht en energie.  Er worden bewuste keuzes gemaakt. De omgeving ziet ze als zelfverzekerd en krachtig met een duidelijke eigen koers. Zie www.katjavangulick.nl

Bij Katja kun je terecht voor Loopbaanb” alt=”” /> & Counseling en Aurareading.

Gecertificeerd voor het krachtige persoonlijkheidsinstrument MBTI Step I, MBTI Step II en MBTI teams. Erkend Loopbaan Professional bij de NOLOC.  Opgeleid als Coach / Counselor, NLP Master, EFT Therapeut en professioneel Aurareader. Ik ben bezig met mijn opleiding Psychologie. Als coach ben ik resultaatgericht, pragmatisch en intuïtief. We gaan voor jou succes, flow, energie en geluk!

 

Laat een reactie achter