6 tips om te doen wat je ECHT wilt en vrij te zijn

kata boek
We hebben vaak een vaag gevoel of een gedachte over wat we ECHT zouden willen, alleen vaak nemen we dat niet serieus. Dat komt vaak door onze eigen angsten. We vermijden pijn en willen alles onder controle hebben. Hier volgen zes praktische tips om met angst om te gaan en te doen wat ECHT bij je past en wat je ECHT wilt: Durven af te gaan op wat je hart je verteld en ECHT vrij te zijn.

Misschien herken jij jezelf wel in één van de volgende scenario’s:

Scenario 1: Je zit vast in je werk of in je leven en je wacht passief af. Je weet dat je in aktie moet komen om dit te veranderen, alleen je doet het niet.

Scenario 2: Je bent zwaar gestresst of je hebt misschien wel een burnout. Een hoog werktempo is de norm en er moet meer gedaan worden met minder mensen in deze tijd. Je hebt angst voor ontslag en je meldt je minder snel ziek. Er moet toch brood op de plank komen en dus ga je maar door.

Scenario 3: Je weet niet hoe je alle ballen in de lucht moet houden en de balans is ver te zoeken. Je wilt het goed doen op je werk, een goede partner zijn, een supermoeder of -vader zijn en ook nog tijd doorbrengen met vriendinnen en vrienden. Iedereen, inclusief jezelf, wil je tevreden stellen en het lijkt maar niet te lukken.

Scenario 4: Je weet dat je niet gelukkig bent en je wilt de zaken anders aanpakken, maar hoe? Echt dromen doe je niet, want dromen komen toch niet uit en je moet wel realistisch blijven.

Scenario 5: Je bent onzeker. Zowel in het werk- en privéleven heb je bevestiging, complimenten en positieve feedback nodig om je goed en zelfverzekerd te voelen.Daarnaast wil je misschien ook wel flink carrière maken en dat vraagt wel om bepaald gedrag waardoor je een masker opzet. Zo heb je alles onder controle, denk je. Of misschien ben je al een keer gekwetst en voelde je je niet geaccepteerd. Je stelt je zo op, dat iedereen je accepteert en dat geeft je een veilig gevoel en een gevoel van controle over je leven.

De prijs voor bovenstaande situaties kan op de lange termijn hoog zijn. Er kunnen geestelijke en fysieke klachten ontstaan. Dit leidt tot een laag energieniveau, veel gepieker en stress. Bewust of onbewust weten we dat we iets moeten doen aan een dergelijke situatie en toch doen we niets. Velen gaan net zo lang door totdat de bom barst en er een burnout volgt, de relatie wordt verbroken of een ontslag volgt. En dan pas wordt er aktie ondernomen.

Wat is nu de oplossing? Dat is doen wat  je ECHT wilt en verbinding te maken met wie jij bent en van jezelf houden met al je sterke kanten en je schaduwkanten.

Je maakt dan contact met je onbewuste, wat 90% van je dagelijkse handelen bepaald (!). Je kunt ook wel spreken over je intuïtie.

We hebben vaak een vaag gevoel of een gedachte over wat we ECHT zouden willen, alleen vaak nemen we dat niet serieus. Dat komt vaak door onze eigen angsten. We vermijden pijn en willen alles onder controle hebben. Hier volgen zes praktische tips om met angst om te gaan en te doen wat ECHT bij je past en wat je ECHT wilt. Het komt er op neer dat je doet wat je hart je verteld.

Tip 1: Kies voor jezelf, ondanks de druk van de buitenwereld. Denk aan ouders, vrienden, collega’s. De mens is van nature een sociaal wezen en om te overleven past ie zich aan aan de groep. Merk je dat je anders bent, dan pas je je aan. Je wordt dan geaccepteerd, je hoort ergens bij en je voelt je veilig. Het advies van een ander vertelt iets over de ander z’n angsten en overtuigingen. Hoe moeilijk het ook is, kies altijd voor jezelf. Luister naar jezelf en de ander, en neem mee wat van toepassing is.

Tip 2: Kom er achter wat je beperkende overtuigingen zijn en maak gebruik van de positieve overtuigingen. We worden als baby geboren met een enorm intuïtief talent. Al onze zintuigen staan op scherp en we nemen onze omgeving op als een spons. Gedurende onze ontwikkeling leren we dit talent af. Dit komt doordat we afhankelijk zijn en we doen alles om liefde van onze verzorgers en later onze omgeving te krijgen. We zetten van jongs af aan strategieën in om de pijn van afwijziging te vermijden. Dit worden onze overtuigingen die we mee nemen in de rest van ons leven. Totdat we er achter komen dat ze ons beperken en dan is er vaak nog een lange weg te gaan om afscheid van ze te nemen.

Tip 3: Durf uit je comfortzone te stappen. We vermijden pijn en blijven binnen onze veilige comfortzone. We blijven dromen en we doen niets.  Je kunt alleen groeien en bloeien door iets te doen wat je nog niet gedaan hebt. Hoeveel angst, weerstand je ook voelt, doe het. Donald Trump heeft ooit miljoenen verloren, en was op dat moment nog armer dan een dakloze. Waar velen misschien wel verlamd zouden zijn door angst, heeft hij alleen maar druk gevoeld om er met succes weer bovenop te komen. Voel je angst, buig deze dan om in een gezonde druk (Lees eventueel mijn eerdere blog over twaalf makkelijke manieren hoe je dat comfortabel kunt doen).

Tip 4 : Fouten maken is de beste leerschool. Je leert van je “fouten” en je wordt er alleen maar beter van! We denken in fouten en niet in feedback. In het dagelijkse leven zien we in de omgang met elkaar dat we geen fouten mogen maken. Gevolg is dat we ons stoerder voor doen dan dat we in werkelijkheid zijn en ons masker opzetten. De waarheid is, dat fouten niet bestaan. Succesvolle mensen zijn tig keer de mist in gegaan, voordat ze succesvol werden.

Tip 5: Durf te dromen. Kijk naar kinderen, die het doodnormaal vinden dat ze een superheld of prinses worden als ze groot zijn. Martin Luther King met “I have a dream”. Dromen kunnen echt realiteit worden.

Tip 6: Durf vertrouwen te hebben in de toekomst, die je nooit 100% kunt weten. Angst is een slechte raadgever. Zet angst om in een gevoel van gezonde druk zodat je extra hulp hebt bij het halen van je doelen

Ik geloof dat iedereen een talent heeft en als je dit combineert met je eigen verhaal, heb jij een enorme kracht tot je beschikking. Als je iets doet wat zo dichtbij je staat, dan kun je niets anders dan slagen.  En dan kunnen er wonderen gebeuren. Beeld je jezelf eens in, dat je wakker wordt zonder dat je de wekker hoeft te zetten. Je hebt zin in de dag, want je werk is geen werk, het is iets wat je doet wat je leuk vindt. Als je iets doet wat leuks is, ben je veel productiever. En je verdient er ook nog geld mee!  Doordat je dingen doet die je leuk vindt ga je dat uitstralen. Mensen zien en voelen dat aan je en willen hierdoor graag bij je zijn.

Geloof maar dat er altijd iemand is, die geholpen is bij wat jij kunt. Dus eigenlijk is het best egoïstisch als je er niets mee doet ;-).

Kiezen voor jezelf is het mooiste wat je kunt doen! En uiteraard help ik je heel graag hierbij met mijn 7 Stappen programma. Zie mijn pagina Diensten.

 

 

Social Media fotombti_iconKatja van Gulick Coaching en Advies te Amsterdam helpt hoogopgeleide professionals het beste uit zichzelf te halen. Het resultaat is rust en balans in hun werk- en privéleven. Men ervaart succes, flow, bezieling, succes, geluk, kracht en energie.  Er worden bewuste keuzes gemaakt. De omgeving ziet ze als zelfverzekerd en krachtig met een duidelijke eigen koers. Zie www.katjavangulick.nl

Bij Katja kun je terecht voor Loopbaanbegeleiding, Personal Coaching & Counseling en Aurareading.

Gecertificeerd voor het krachtige persoonlijkheidsinstrument MBTI Step I, MBTI Step II en MBTI teams. Opgeleid als Coach / Counselor, NLP Master, EFT Therapeut en professioneel Aurareader. Ik ben bezig met mijn opleiding Psychologie. Als coach ben ik resultaatgericht, pragmatisch en intuïtief. We gaan voor jou succes, flow, energie en geluk!

Laat een reactie achter