Als ik een gesprek voer met iemand over wat zijn of haar wens is, en ik vraag na elk antwoord “waarom?”, dan kom ik vrijwel altijd tot het hogere doel geluk. Alles wat we doen of willen bereiken leidt ons naar geluk. En we willen nog wel eens denken dat geluk in veel geld zit, een goed verdienende baan, een dikke auto, om zo maar iets te noemen.
Dokter Mihaly Csikzentmihalyi heeft onderzoek gedaan naar wat mensen gelukkig maakt. Hij groeide op in de periode van de Tweede Wereldoorlog en zag dat weinig mensen nog wat van hun leven konden maken, nadat ze alles waren kwijt geraakt. Zo heeft Victor Frankl, ondanks zijn aangrijpende tijd in het concentratiekamp, momenten van geluk kunnen vinden. (Een echte aanrader om zijn boek “de zin van het bestaan te lezen” en geïnspireerd te raken dat iedereen het vermogen heeft zich boven zijn lijden te verheffen en geluk te vinden.)
Mihaly raakte geïnteresseerd in wat maakt, dat een leven het waard is om geleefd te worden. Hij kwam er al snel achter dat mensen ongelukkiger zijn als er bepaalde basisbehoeften missen, en niet gelukkiger werden van een stijging in inkomen en materiële zaken. Hij ging zoeken naar wanneer men geluk ervaart in het gewone dagelijkse leven. Wereldwijd heeft hij ca 8000 mensen, van Tibetaanse monniken tot CEO’s, geïnterviewd op welke momenten zij het gelukkigst waren. Men bleek het gelukkigst te zijn, als ze in een bepaalde toestand verkeerden dat Flow wordt genoemd.
Dit gevoel ken je vast wel, als je met je vrienden bent of als je een prachtige zonsondergang ziet en je alles om je heen vergeet. Je gevoelens, gedachten en verlangens zijn in harmonie met elkaar. Deze ervaring is zo prettig en gelukmakend, dat je er vaak veel voor over hebt om dit nogmaals te beleven.
Wat maakt dat je flow ervaart en hoe doe je dit?
Je hebt vast wel eens flow ervaren. Denk maar eens terug aan je kindertijd waarin je helemaal opging in je spel en je de wereld om je heen vergat. Wellicht heb je flow ook wel eens in je werk ervaren, door je aan het eind van de dag te realiseren dat de dag al weer om is.
Er zijn zeven aspecten die zorgen voor dit geluksmoment:
1. Er is een duidelijk doel: De richtlijnen zijn duidelijk en je weet wat de taken zijn, zodat je je aandacht kunt zetten op de stappen richting het doel.
2. We weten dat we de taak kunnen voltooien: Er is een gezond evenwicht tussen de uitdaging en de ervaring. Als je een te makkelijke taak hebt, kan dat leiden tot verveling. Een te moeilijke taak kan leiden tot frustraties.
3. Er is directe feedback: Je weet meteen of je goed bezig bent of niet. De feedback geeft aan of je bezig bent met je doel.
4. Volledige concentratie op de bezigheid: Je hebt totale focus en concentratie en je staat niet los van waar je mee bezig bent. Je bent 1 met de activiteit. Alle aandacht van je bewustzijn gaat naar die taak, die alle aandacht van je bewustzijn nodig heeft. Dit is jouw wereld.
5. Je hebt het gevoel alles onder controle te hebben. Je beheerst de situatie en je bent niet afhankelijk van de reacties van anderen. Je voelt je hierdoor sterk, want je bent de situatie meester. Het gevaar is om verslaafd te raken.
6. Je denkt minder aan jezelf. Je bent niet bezig met je kritische zelfonderzoek. Het is alsof je jezelf als persoon uitschakelt tijdens de activiteit. Denk aan een zen-gevoel of een meditatief gevoel. Als alles automatisch gaat, lijkt je ego te zijn verdwenen. Je bent 100% chirurg, bergbeklimmer, solo-zeiler, of waar je dan ook mee bezig bent.
Bergbeklimmers voelden de vreselijkste weersomstandigheden niet. Ze zagen hun eigen lichaam als het ware bewegen en dat ging helemaal vanzelf. Het was een spontane, moeiteloze ervaring, waarin ze precies wisten wat ze moesten doen.
7.Je hebt geen besef van de tijd
Hoe fantastisch zou het zijn als we dit continu in onze dagelijkse bezigheden ervaren? Door ons alledaagse leven, de sociale orde en regels waar we mee te maken hebben, kunnen we dit niet de hele dag ervaren. Het leuke is wel, dat je nu meer inzicht hebt wat nu precies die punten zijn, die zorgen voor flow. Doe je werk waar je te veel spanning ervaart, dan kun je kijken hoeveel ervaring je hebt en of de uitdaging misschien toch iets te groot is. Dan kun je een stapje terug doen. Of als jij je verveelt, dan heb je wellicht een meer uitdagend doel nodig. In de volgende nieuwsbrief, over ca 2 weken, ga ik hier verder op in!
Ook deze keer hoop ik, dat ik je weer een klein beetje op weg heb kunnen helpen naar meer energie en balans in je werk- of privéleven!