Wat is nu èchte Liefde? (met meditatie)

kata boek

Wat is nu liefde? Denk jij er wel eens over na? In de Westerse Wereld gebruiken we overal het woord liefde voor. We hebben er een romantisch idee bij en vaak wordt het gebruikt als een soort status. Huisje, boompje, beestje en kinderen hebben lijkt de norm te zijn om het helemaal gemaakt te hebben. Ik spreek veel dertigers en veertigers en dit zijn de keuzes waar zij mee bezig zijn. Heb ik de juiste partner, die topbaan, het mooiste huis en wanneer is het beste moment voor een kind. Een zware taak, want stel je voor als je de onjuiste beslissing maakt, het is wel voor de rest van je leven…toch? Hoe bedoel je romantiek?  Liefde was toch een positieve emotie?

In deze blog geef ik een verdieping op liefde en hoe we dit positief kunnen ervaren, want liefde is niet zoals wij het leren. Dit inzicht is voor mij een ommekeer geweest in mijn ervaring van geluk in mijn leven.

Love 2.0, dat is de term die professor Barbara Fredrickson introduceert na al haar onderzoek naar deze positieve emotie Liefde. Zij stelt voor om Liefde voortaan anders te zien dan wat wij gewend zijn. Je kunt ook haar boek Love 2.0 lezen.

Laten we eens bepalen wat liefde niet is:

  • Seksueel verlangen
  • Romantiek
  • Een band met iemand
  • Commitment
  • Exclusief
  • Voor altijd

De meest bekende is de onvoorwaardelijke liefde die we bedekken met het uitspreken van een gelofte naar elkaar in de vorm van een huwelijk. Twee mensen maken zich hiermee afhankelijk van elkaar om zo hun geluk te handhaven. Dit is heel zwart wit gezegd en misschien ervaar je het zelf totaal anders en voelt het voor jou als liefde. Maar wat als de ander ervan door gaat of komt  de afspraken niet na? De ander zit dan met een gevoel van leegte….

Dan komt nu het geheim van Echte Liefde….

Hou altijd eerst van jezelf. Zeg maar: “Ik hou van MIJ!” Koester jezelf. Geef je grenzen aan. Erken jezelf. Erken dat jij liefde bent. Wees verliefd op jezelf. Begin eerst met die liefdesrelatie met jezelf. Het begint met “ik hou van mij”. Dit is de start van alle relaties met anderen.

Wat is nu zo’n liefdevolle relatie dan met iemand anders? De Positieve Psychologie heeft de kern gevonden in liefdesrelaties: “Investeren in het welzijn van iemand anders, zonder er zelf belang bij te hebben is liefde. De ander krijgt zo erkenning en heeft het gevoel van gezien worden.” Heerlijk hè!

De basis ligt dus bij het houden van jezelf, zodat jij kunt investeren in het welzijn van iemand anders. Love 2.0 is een interpersoonlijke ervaring met momenten van wederzijdse zorg en gedeelde positieve emoties. Hoe meer je deze momenten samen hebt krijg je een “klik”gevoel, krijg je een sterke band en commitment.

Om je in aktie te zetten met liefde heb ik hier een loving kindness meditatie voor je.

Loving Kindness komt uit het boedhisme. Dit wordt ook wel “Metta” of “maître”genoemd. Het betekent aandacht met liefde. Je wenst alle goeds aan anderen. De Positieve Psychologie heeft onderzocht wat het effect is door in een computerfabriek de medewerkers zes weken lang de loving kindness meditatie te laten doen. Met een prachtig resultaat. Men ervaarde meer positieve gevoelens, zelfacceptatie, de lichamelijke gezondheid verbeterde en men kreeg positievere relaties. De levenstevredenheid verbeterde.

Via deze link kun je mijn ingesproken loving kindness meditatie beluisteren en gaan doen. Het duurt ongeveer 11 minuten.

Hoe werkt het? Met deze meditatie ga je de liefde die je voelt voor de mensen binnen je kring verbreiden naar buiten je kring. Het maakt je milder naar jezelf en de ander.

Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken: Het gaat uiteindelijk maar om één ding en dat is de liefde voor jezelf. Zit je zelf niet lekker in je vel, dan kun je de zinnen toe te passen op jezelf. Klik hier voor de meditatie.

 

Liefs,

 

Katja

 

2016 Katja van Gulick Coaching & Advies, alle rechten voorbehouden.

lgGratis: Ga naar www.katjavangulick.nl/gratis-e-book  voor het aanvragen van het gratis mini-eBoek “4 Vitale Stappen van minder piekeren, naar meer energie en kracht”.

WIL JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, NIEUWSBRIEF OF OP EEN WEBSITE? Dat kan, zolang je deze informatie-“blurp”, met een werkende link naar genoemde website, opneemt: “Door Katja van Gulick Coaching & Advies” Ga naar www.katjavangulick.nl  voor het aanvragen van het gratis mini-eBoek “4 Vitale Stappen van minder piekeren, naar meer energie en kracht”.

mbti_icon  Noloc Erkend loopbaan professional  katja_van_gulick_pasfoto
Katja van Gulick Coaching en Advies te Amsterdam helpt hoogopgeleide professionals het beste uit zichzelf te halen. Het resultaat is rust en balans in hun werk- en privéleven. Men ervaart succes, flow, bezieling, succes, geluk, kracht en energie.  Er worden bewuste keuzes gemaakt. De omgeving ziet ze als zelfverzekerd en krachtig met een duidelijke eigen koers. Zie www.katjavangulick.nl

Bij Katja kun je terecht voor Loopbaanbegeleiding, Personal Coaching & Counseling en Aurareading.

Gecertificeerd voor het krachtige persoonlijkheidsinstrument MBTI Step I, MBTI Step II en MBTI teams. Erkend Loopbaan Professional bij de NOLOC.  Opgeleid als Coach / Counselor, NLP Master, EFT Therapeut en professioneel Aurareader. Ik ben bezig met mijn opleiding Psychologie. Als coach ben ik resultaatgericht, pragmatisch en intuïtief. We gaan voor jou succes, flow, energie en geluk!

Laat een reactie achter