Moeite met kritiek?

kata boekBij een cliënt kreeg ik deze week een goede les in het ontvangen van “feedback”. We deden een interventie, waarbij we terug gingen naar zijn kindertijd en waarbij ik dan een vragenlijst gebruik. “Katja, ik merk dat als jij uit Katja zelf praat, dat het dan pas bij mij binnenkomt. Gebruik je dat papiertje, dan haak ik af, omdat je dan gewoon een instrument toepast en dat komt zo nep over”. Ik kreeg een knalrood hoofd. “Ik doe mijn werk echt niet goed”, schoot er door me heen. Ontzettend waardevol voor mij hoe ik me kan verbeteren, maar pfff het blijft een uitdaging om te ontvangen.

Inmiddels weet ik hoe ik met dit soort situaties om moet gaan. (Dat leg ik ook uit in mijn gratis  www.powerenimpact.nl challenge, die start op 21 september) 

Wat maakt nu dat die kritiek ons zo raakt? Tara Mohr, expert in het coachen van vrouwen, ziet in haar praktijk deze oorzaken.

1. De focus ligt op het behouden van een goede relatie. We zijn vaak op relaties gericht. We willen zorgen voor anderen. We willen de harmonie behouden. Een prachtig doel, en die heeft ook een schaduwzijde. We willen vaak liever aardig gevonden worden en ergens bij horen. Hierdoor kunnen we angst hebben voor afwijzing en kritiek.

2. Gevoelig voor de reakties van anderen. We pikken onbewust en bewust signalen en prikkels op van anderen. Dat kunnen positieve en negatieve stemmingen zijn. Dit kan een voordeel zijn. Het is een nadeel als deze persoon het op zichzelf betrekt.

3. Angst voor een persoonlijke aanval. We zien in de media hoe invloedrijke personen worden aangevallen. Die aanvallen kunnen behoorlijk persoonlijk en soms vulgair zijn. Deze voorbeelden kunnen ons tegenhouden om meer van ons zelf te laten zien.

4. Door de cultuur. We krijgen van alle kanten mee dat je uiterlijk belangrijk is en dat het belangrijk is om slank, mooi en aantrekkelijk te zijn. Zo krijgen we mee hoe belangrijk is hoe de buitenwereld naar ons kijkt in plaats van wat er in ons afspeelt.

5. Door de opvoeding. We hebben als kind (vooral meisjes) vaak de boodschap meegekregen: “Wees aardig. Houd rekening met anderen en veroorzaak geen ophef.” Zo is het behoorlijk eng geworden om negatieve reakties te krijgen.

Op wat voor manier hebben deze factoren invloed gehad op je relatie met kritiek? Ik ben er heel benieuwd naar en ik zou het erg leuk vinden om hieronder je reactie te lezen.

We hebben allemaal te maken met kritiek en hoe je hier mee om kunt gaan, komt ook naar voren in mijn gratis power en impact challenge die start op 21 september. Je begint je dag met een dagelijkse mail met een kort filmpje met een mindset. Misschien ken je nog andere mensen die mee willen doen? Ik zou het heel leuk vinden als je dat met ze zou willen delen 🙂

De volgende keer geef ik je vijf stelregels over hoe je met kritiek kunt omgaan.  

 

2015 Katja van Gulick Coaching & Advies, alle rechten voorbehouden.

 

lgGratis: Ga naar www.katjavangulick.nl/gratis-e-book  voor het aanvragen van het gratis mini-eBoek “4 Vitale Stappen van minder piekeren, naar meer energie en kracht”.

 

WIL JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, NIEUWSBRIEF OF OP EEN WEBSITE? Dat kan, zolang je deze informatie-“blurp”, met een werkende link naar genoemde website, opneemt: “Door Katja van Gulick Coaching & Advies” Ga naar www.katjavangulick.nl  voor het aanvragen van het gratis mini-eBoek “4 Vitale Stappen van minder piekeren, naar meer energie en kracht”.

 

mbti_icon  Noloc Erkend loopbaan professional  katja_van_gulick_pasfoto
Katja van Gulick Coaching en Advies te Amsterdam helpt hoogopgeleide professionals het beste uit zichzelf te halen. Het resultaat is rust en balans in hun werk- en privéleven. Men ervaart succes, flow, bezieling, succes, geluk, kracht en energie.  Er worden bewuste keuzes gemaakt. De omgeving ziet ze als zelfverzekerd en krachtig met een duidelijke eigen koers. Zie www.katjavangulick.nl

Bij Katja kun je terecht voor Loopbaanbegeleiding, Personal Coaching & Counseling en Aurareading.

Gecertificeerd voor het krachtige persoonlijkheidsinstrument MBTI Step I, MBTI Step II en MBTI teams. Erkend Loopbaan Professional bij de NOLOC.  Opgeleid als Coach / Counselor, NLP Master, EFT Therapeut en professioneel Aurareader. Ik ben bezig met mijn opleiding Psychologie. Als coach ben ik resultaatgericht, pragmatisch en intuïtief. We gaan voor jou succes, flow, energie en geluk!

 

 

Laat een reactie achter