Zo ga je om met kritiek

kata boek

In mijn vorige artikel heb ik beloofd om met een vervolg te komen op de vier oorzaken van moeite hebben met kritiek . Leuk die oorzaken, maar hoe kun je beter met kritiek omgaan? Hier lees je het.

Dit zijn de meest voorkomende redenen waarom we moeite hebben met kritiek:

1. We willen een goede relatie met de ander houden;

2. Je kunt gevoelig zijn voor de negatieve en positieve gevoelens van anderen, met de valkuil dat je deze op jezelf betrekt;

3. Je kunt bang zijn voor een persoonlijke aanval; bijvoorbeeld: de cultuur laat zien dat je slank moet zijn om geaccepteerd te worden;

4. Onze opvoeding leert vaak dat we aardig moeten zijn waardoor kritiek krijgen heel eng geworden kan zijn.

 

En nu komen de oplossingen! Lees de volgende manieren die je kunnen helpen om om te gaan met kritiek.Manier één: Snap dat kritiek van de ander, alles over de persoon zelf zegt. Het gaat over de waarden, normen en overtuigingen die de ander heeft. Door hun model van de wereld kijkt degene met een bepaalde blik naar anderen. Wijs deze feedback niet af, want je kunt het gebruiken! Zo gebruik ik feedback van mijn coachees om mijzelf te verbeteren als coach. De coachee leert mij iets over mijzelf en hoe ik het ook anders kan doen. Ik ben dus blij met de positieve en negatieve feedback.

Manier twee: Nu je blij bent met positieve en negatieve feedback, ga je onderscheid maken welke feedback nuttig is en welke niet. Vraag jezelf altijd af welke feedback je in je plannen verwerkt om je doelen effectief te bereiken. Als je kijkt naar je werk, dan heb je bijvoorbeeld geen feedback nodig van je familie en vrienden. Wel fijn om alles mee door te spreken, maar ze zullen ook een mengeling van eigen opvattingen en angsten aan je teruggeven. Ook heb je geen feedback nodig van de zogenaamde mentoren en deskundigen (feedback van mentoren kan erg nuttig zijn, is dit wat je bedoelt? Daar bedoel ik de vaders en moeders van je werkterrein mee. Je hebt wèl feedback nodig van je doelgroep die jij wilt bereiken of beïnvloeden!

 

Manier drie: Kritiek hoort erbij. Punt. Ik ga er van uit dat jij als professional af en toe uit je comfortzone gaat om je te laten zien. Als je je laat zien, dan krijg je kritiek. Accepteer dat en houd als stelregel aan: “30 procent vindt mij leuk, 30 procent vindt mij niet leuk en de rest vindt niets van mij!” Lees maar eens een boekrecensie van wat jij een heel goed boek vindt. Je zult zien dat deze schrijver, naast complimenten, ook stevige kritiek heeft gekregen. Dit kun je ook zelf verwachten..

Manier vier: Kritiek doet pijn als het iets zegt over wat jij over jezelf gelooft. Denk maar eens na over alle kritiek die je in je leven hebt gekregen. Welke kritiek raakte je en welke niet? De meest pijnlijke raakt iets waar jij zelf een probleem mee hebt. Dus als je voortaan kritiek krijgt die je raakt, vraag je af wat er bij jou van binnen speelt.

 

Kritiek krijgen hoort er bij als je als professional je ambities wilt waarmaken. Naast de kritiek zul je ook complimenten krijgen. Ik ga nu NIET zeggen dat je je daar op moet richten. Dan is de kans namelijk groot dat je je afhankelijk maakt van complimenten. Als je dan een tijd geen complimenten krijgt, dan werkt dat niet echt productief.

Ik ben er van overtuigddat je vooral in jezelf moet gaan geloven. Dan zul je kritiek zien als informatie die jouw werk beter kan maken en zul je genieten van de complimenten omdat je andere mensen hebt bereikt en hebt beïnvloedt!

 

Succes!

xxx Katja

2015 Katja van Gulick Coaching & Advies, alle rechten voorbehouden.

 

lgGratis: Ga naar www.katjavangulick.nl/gratis-e-book  voor het aanvragen van het gratis mini-eBoek “4 Vitale Stappen van minder piekeren, naar meer energie en kracht”.

 

WIL JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, NIEUWSBRIEF OF OP EEN WEBSITE? Dat kan, zolang je deze informatie-“blurp”, met een werkende link naar genoemde website, opneemt: “Door Katja van Gulick Coaching & Advies” Ga naar www.katjavangulick.nl  voor het aanvragen van het gratis mini-eBoek “4 Vitale Stappen van minder piekeren, naar meer energie en kracht”.

 

mbti_icon  Noloc Erkend loopbaan professional  katja_van_gulick_pasfoto
Katja van Gulick Coaching en Advies te Amsterdam helpt hoogopgeleide professionals het beste uit zichzelf te halen. Het resultaat is rust en balans in hun werk- en privéleven. Men ervaart succes, flow, bezieling, succes, geluk, kracht en energie.  Er worden bewuste keuzes gemaakt. De omgeving ziet ze als zelfverzekerd en krachtig met een duidelijke eigen koers. Zie www.katjavangulick.nl

Bij Katja kun je terecht voor Loopbaanbegeleiding, Personal Coaching & Counseling en Aurareading.

Gecertificeerd voor het krachtige persoonlijkheidsinstrument MBTI Step I, MBTI Step II en MBTI teams. Erkend Loopbaan Professional bij de NOLOC.  Opgeleid als Coach / Counselor, NLP Master, EFT Therapeut en professioneel Aurareader. Ik ben bezig met mijn opleiding Psychologie. Als coach ben ik resultaatgericht, pragmatisch en intuïtief. We gaan voor jou succes, flow, energie en geluk!

Laat een reactie achter