De 6 redenen waarom je een dertigersdip zou kunnen hebben

 

Vroeger hadden de veertigers en vijftigers een midlifecrisis, tegenwoordig bevindt een groot deel van de dertigers (ca 27 tot 43 jaar) zich hier al in (ook wel Generatie Y, geboren tussen 1975-1990). Dertigers kunnen veel, willen veel en moeten veel: Een huis, de perfecte partner, een topcarrière, kinderen, een wereldreis en een druk sociaal leven. En het liefst ook nog alles tegelijk. En als ze alles hebben, knaagt er vaak nog iets. Dit gaat gepaard met gevoelens van leegte, onzekerheid, vermoeidheid, faalangst en onrust. Vragen als “wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik nu echt?” komen te voorschijn. En dan hebben ze vaak behoefte aan een sabbatical en gaan ze zich bezig houden met spiritualiteit of zingeving.`  
De oudere generaties snappen hier vaak niets van en noemen deze generatie verwend. En dit is helemaal niet gek. Vroeger was het duidelijk: Op je twintigste ging je trouwen, kinderen krijgen, de man werkte en de vrouw deed het huishouden. De supermarkt bood een veel simpeler assortiment met minder keuze en alleen op woensdagmiddag was er kindertelevisie met de film van Ome Willem. De dertigers van nu hebben veel meer keuzes: wel of geen kinderen, wat wil ik met mijn werk, waar wil ik wonen. Hoewel dit alles door het huidige economische klimaat misschien nu even anders ligt, kan het heel luxe overkomen bij de oudere generaties. Echter door al die keuzes wordt de druk om het perfecte leven te hebben (= gelukkig) des te groter. Ze willen alles tegelijk en vaak worden keuzes uitgesteld. Het zijn vaak keuzes die de rest van je leven bepalen en stel je voor dat je fout kiest? Er wordt dan ook over keuzeverlamming gesproken. Dat is het probleem van de huidige dertiger, oftewel generatie Y.
Volgens Nienke Wijnants, schrijfster van het boek “Het dertigersdilemma”, kunnen we spreken over 6 oorzaken voor deze dertigersproblemen:
Oorzaak 1: Sociale vergelijking: Er zijn hooggespannen verwachtingen van de buitenwereld (ouders, vrienden, werk) waarvan men bang is deze niet te halen. Er wordt vaak gekeken naar leeftijdsgenoten die het “beter” doen dan zijzelf. Gevolg kan zijn dat men perfectionistisch, onzeker en ontevreden wordt. Oorzaak 2: Sociale druk: Men wil het perfecte leven met een huis, de perfecte partner, een topcarrière, kinderen, een wereldreis en een druk sociaal leven. En het liefst ook nog alles tegelijk. Oorzaak 3: Twijfel en ontevredenheid: Er zijn veel keuzes en de ene keuze sluit de andere uit. Vaak kiest men dan ook liever niet met spijt als gevolg. Oorzaak 4: Teveel keuzes en te veel willen: Er zijn oneindig veel keuzes en men wil alles. Men ziet door de bomen het bos niet meer. Oorzaak 5: Tijdsdruk: door het uitstellen van bijvoorbeeld zwangerschap en serieuze relaties wegen deze keuzes zwaar. Het heeft veel invloed op de richting van je toekomst. Als je een wat oudere dertiger bent, dan kunnen er zorgen ontstaan over de richting van je werk nu de jongere generaties om de hoek komen kijken. Oorzaak 6: Drang tot zelfverwezenlijking: Veel dertigers hebben alles al bereikt en houden zich bezig met de vragen wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik? Zie onderstaande illustratie met de behoeftenpiramide van Maslow die verduidelijkt hoe de drang tot zelfverwezenlijking ontstaat. Wat is jou plek in deze piramide op dit moment?
Veel dertigers praten niet openlijk over hun dilemma’s. Dertigers die met deze dilemma’s en onrust zitten durven niet aan de bel te trekken omdat ze bang zijn dat het als luxe probleem wordt bestempeld. In de ogen van zichzelf en een ander hebben ze het heel goed, dus wat valt er te “zeuren”? Ze blijven dan vaak doen wat ze altijd al deden en zoals Deepak Chopra zegt: “Als je blijft doen wat je al deed, krijg je wat je altijd al kreeg….”. Het gevolg is vaak een scala aan klachten zoals lichamelijke en geestelijke spanning, burnout en motivatieproblemen. Het mag nu duidelijk zijn dat het voor dertigers veel moed en lef vergt om daadwerkelijk actie te ondernemen en te werken aan hun dilemma’s. En dat het veel klachten en ziekteverzuim kan voorkomen als ze dit wel doen!
In deze periode van economische crisis lijken deze dertigersdilemma’s nog erger te worden.Het is een tijd met ontslaggolven, en er is meer dan ooit sprake van een hoge werkdruk. Dit betekent dat keuzes maken in je loopbaan belangrijker zijn dan ooit; gedwongen, of omdat er niet meer even “gejobhopt” kan worden. Er dienen essentiële keuzes gemaakt te worden. Bij de vraag naar “wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik” wordt meer dan ooit stil gestaan, zodat ze vanuit deze zelfkennis keuzes maken.
Herken jij jezelf (of een ander) hier in? En wil jij ook zelf de touwtjes in handen hebben? En wil je jezelf beter leren kennen om vanuit dit punt de juiste keuzes voor JOU te maken? Zonder dat je druk van de buitenwereld voelt? Dan is het tijd voor actie die alleen JIJ kan nemen!

Laat een reactie achter