{Blog & Vlog} Een krachtig middel om aan je geluk te werken

 

kata boek

 

 

 

Klik op de afbeelding of op deze zin om de video te bekijken.

 

Negentien januari was het Blue Monday. Ooit is onderzocht dat de derde maandag van het jaar de dag is met de meeste depressieve gevoelens. Ik hoop dat jij hier niet aan mee gedaan hebt. Hopelijk ken je sowieso geen depressieve gevoelens. Toch kennen de meeste mensen die wel. Dus als jij zo´n iemand bent: Je bent niet de enige.

Dan heb ik meteen goed nieuws voor je, want gelukkig zijn kun je leren! Vanuit de Positieve Psychologie wordt dit steeds meer bewezen. Eén van de tools is dankbaarheid uitoefenen. Misschien vind je dat wel heel moeilijk te geloven. Vooral als het nu even tegen zit en er niets lijkt te zijn om dankbaar voor te zijn. Dat kan ik me heel goed voorstellen. En toch…uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het mij heeft geholpen om na een rotdag weer lucht te voelen.

Robert Emmons is een professor die het verschijnsel dankbaarheid heeft onderzocht en omschrijft het als een gevoel van verbazing, erkenning en waardering voor het leven. Mensen die consistent dankbaar zijn, zijn relatief gelukkiger, energieker en optimistischer. Ze ervaren vaker positieve gevoelens. Ze helpen vaker. Ze hebben minder depressieve gevoelens, minder angst en minder afgunst.

Ik ga je de redenen uitleggen waarom dankbaarheid je gelukkig maakt en daarna geef ik vier actiepunten om er meteen mee aan de slag te gaan.

De eerste reden om dankbaarheid uit te oefenen is dat je meer geniet van positiviteit in je leven. Er zijn leuke en minder leuke dingen in het leven. Als je richt op wat er wel is, in plaats van wat er niet is, zal bij het uitoefenen van dankbaarheid ervoor zorgen dat jouw balans naar de meer leuke dingen in het leven uitslaat. Een voorbeeld is een oververmoeide moeder die ondanks het slaaptekort enorm geniet van haar kindje.

De tweede reden is dat je meer zelfvertrouwen krijgt en het is goed voor je gevoel van eigenwaarde.

De derde reden is dat je beter leert omgaan met stress en trauma. Je kijkt naar het NU. Een trauma verhelp je er uiteraard niet mee, maar wel ervaar je de ervaring minder heftig met een dankbare houding. Een leuk weetje: Mensen uiten automatisch dankbaarheid na een heftige gebeurtenis. Zo had men de emoties gemeten na de dag van 9/11. Na medelijden was dankbaarheid de meeste geuite emotie.

De volgende reden is dat je eerder geneigd bent anderen te helpen. Door je eigen dankbaarheid ben je bewust van je vriendelijkheid van anderen en wil je ook iets doen.

De vijfde reden is dat je makkelijker contact maakt, wat banden versterkt. Je komt in een opwaartse spiraal.

Reden zes is dat je jezelf niet zo snel met anderen vergelijkt en je voelt minder afgunst.

Reden zeven is dat dankbaarheid niet samen gaat met negatieve emoties. Het wordt minder heftig.

Ben je overtuigd? Wel of niet, je kunt het altijd proberen onder het mom van: “Baat het niet, dan schaadt het niet!”

Ik heb hier vier manieren hoe je dankbaarheid kunt uitoefenen. Kies de manier die het beste bij je past.

Manier één: Schrijf aan het einde van de dag drie tot vijf dingen waar je die dag dankbaar voor was. Probeer dit eens een week lang en ervaar het effect. Denk niet te moeilijk, ook de meest simpele dingen zoals een glimlach van een onbekende op straat is iets waar je dankbaar voor kunt zijn.

Manier twee: Vind een buddy en deel je ervaringen met elkaar. Benader elkaar en hou elkaar scherp. Moedig elkaar aan als het minder gaat of als je je oefeningen vergeet te doen.

Manier drie: Je staat op en bepaald op welk positief ding jij je die dag gaat richten. Dit kan een positieve gedachte zijn waar je meestal niet bij stil staat en wat je doorgaans onderwaardeert.

Manier vier: maak er een gewoonte van om iemand direct te bedanken. Dat kan telefonisch, per brief of rechtstreeks. Maak het concreet, beschrijf uitgebreid wat hij voor jou heeft gedaan en hoe dat jouw leven heeft veranderd. Merk op wat het effect op jou is.

Ik zou het geweldig vinden als jij je ervaringen deelt in het reactieveld hieronder!

 

2016 Katja van Gulick Coaching & Advies, alle rechten voorbehouden.

 

lgGratis: Ga naar www.katjavangulick.nl/gratis-e-book  voor het aanvragen van het gratis mini-eBoek “4 Vitale Stappen van minder piekeren, naar meer energie en kracht”.

 

WIL JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, NIEUWSBRIEF OF OP EEN WEBSITE? Dat kan, zolang je deze informatie-“blurp”, met een werkende link naar genoemde website, opneemt: “Door Katja van Gulick Coaching & Advies” Ga naar www.katjavangulick.nl  voor het aanvragen van het gratis mini-eBoek “4 Vitale Stappen van minder piekeren, naar meer energie en kracht”.

 

mbti_icon  Noloc Erkend loopbaan professional  katja_van_gulick_pasfoto
Katja van Gulick Coaching en Advies te Amsterdam helpt hoogopgeleide professionals het beste uit zichzelf te halen. Het resultaat is rust en balans in hun werk- en privéleven. Men ervaart succes, flow, bezieling, succes, geluk, kracht en energie.  Er worden bewuste keuzes gemaakt. De omgeving ziet ze als zelfverzekerd en krachtig met een duidelijke eigen koers. Zie www.katjavangulick.nl

Bij Katja kun je terecht voor Loopbaanbegeleiding, Personal Coaching & Counseling en Aurareading.

Gecertificeerd voor het krachtige persoonlijkheidsinstrument MBTI Step I, MBTI Step II en MBTI teams. Erkend Loopbaan Professional bij de NOLOC.  Opgeleid als Coach / Counselor, NLP Master, EFT Therapeut en professioneel Aurareader. Ik ben bezig met mijn opleiding Psychologie. Als coach ben ik resultaatgericht, pragmatisch en intuïtief. We gaan voor jou succes, flow, energie en geluk!

 

 

Laat een reactie achter