Eén kleine actie met groots resultaat

In deze laatste vakantie heb ik weer zo’n fijn productief boek over succes gelezen! Al jaren zijn dat voor mijn geen thrillers of top 10 boeken meer: Ik verslind alles over persoonlijk leiderschap.

Juist in mijn vakantie. Dan kan ik weer heerlijk alles overdenken hoe ik nu bezig ben. Ik bedenk me dan wat ik niet meer doe of waar ik weer meer van mag doen. Of ik denk aan de mensen die ik mag coachen en hoe we het nog beter kunnen aanpakken.

Deze vakantie las ik “the Slight Edge” van Jeff Olson. Ik sta weer lekker op scherp met dit boek en een enorme motivatie kwam weer los. Met een simpele actie productief zijn. Ik hou er van!


De 5 secondrule is zoiets simpels en kan jou productiviteit enorm verhogen (In mijn VIP-mail, korte mails die ik ongeveer 3 dagen per week stuur, heb ik het hier regelmatig over. Je kunt je hier op geven voor de start VIP – mail lijst als je interesse hebt. Superleuk en weet dat je je altijd weer kunt afmelden).

Ik wil nu heel graag deze te simpele aktie met je delen. Een simpele aktie met een groot resultaat.

Het verhaal over de twee zoons

Om het uit te leggen begint het boek met het volgende verhaal over een rijke man die zijn twee zoons bij hem roept op zijn sterfbed. Hij wil ze een grote les en ervaring geven in hoe je rijk wordt. Hij pakt een mooie gouden doos met $1000.000 en hij pakt een munt.En hij geeft ze allebei een boekje met verhaaltjes. Ze mogen kiezen wat ze willen. Hij raadt aan om eerst het boekje te lezen en dan morgen een keuze te maken.

De ene zoon die gaat slapen en weet dat hij voor het cash gaat. De andere zoon gaat toch het boekje lezen met verhaaltjes. Daar leest hij een wijze les.

De volgende dag kwamen de zoons bij hun vader. De ene zoon koos het geld en de andere zoon, die het boekje had gelezen, koos de ene simpele munt. 

De zoon met het geld ging meteen naar de bank, schakelde een CEO in om zijn plan uit te werken. Aan het einde van de week had een compleet team met een HR-directeur,een personal assistent, een ict’er en een salesdirecteur. Er werd hard gewerkt!

De andere zoon, met de ene munt, kreeg elke dag een verdubbeling van zijn munten van de butler. Dus op dag 1 kreeg hij één munt, de dag erna twee munten, daarna vier munten, daarna 8 munten en zo kwam er elke dag een verdubbeling. Na drie weken had hij ongeveer $655,35 en zijn broer had na drie weken een compleet team met geplande akties en enorm veel acquisitie. 

Na week vier ging het echter slecht met de zoon want de markt ging slecht. Sommige investeringen gingen goed, sommigen zeer slecht. 50% van het miljoen was verdampt De kosten waren zo hoog, dat ze $250.000 in het rood stonden! Hij was geruïneerd. En de andere zoon? Die zat inmiddels op 1 miljoen en ging door naar $10 miljoen.

De zoon die koos voor het cash geld was blut en stond rood. De andere zoon die koos voor 1 munt was meer dan $10 miljoen waard. Wie is er nu lekker productief bezig?!

Oké, in het echte leven is er geen butler die elke dag je geld verdubbeld.

Er is natuurlijk een moraal in dit verhaal.

Elke dag een beetje, is over een jaar heel veel

Ik weet nog dat ik in het begin van mijn ZZP-schap elke dag in een hip koffietentje wilde zitten met mijn Macbook. Ik had me al maanden dit leven gevisualiseerd en ik ging het leven ook! Totdat ik besefte wat elke dag een paar euro uitgeven op de lange termijn deed.

Die koffie koste mij EUR 3,50 per dag. Dat is nog te overzien. Vaak kwam er nog wel een cheesecake en wat andere dingen bij. Met EUR 3,50 per dag kostte mij dit EUR 17,50 per week. Dat is EUR 70 per maand. Dat is EUR 840 per jaar die ik minimaal uitgaf. Ik zag ineens het voordeel om toch maar wat meer thuis te werken 😉

En nu jij….

Waar kun jij mee stoppen om op de lange termijn een groot resultaat te hebben? Of wat kun jij elke dag doen om over een jaar een groot resultaat te hebben? Ik geef je wat voorbeelden, zodat je met minimie kracht heel productief wordt:

– Eet elke dag 200 kilocalorieën minder,wat is het resultaat over een jaar?

– Doe elke dag de 7 minute workout, wat is het resultaat over een jaar?

– lees elke dag 10 bladzijden van een persoonlijk ontwikkelingsboek

– spaar elke week een klein bedrag en sluis die meteen naar een aparte rekening 

Het gaat om akties die gemakkelijk zijn om te doen, en ook gemakkelijk zijn om even niet te doen. Je voelt het resultaat morgen toch niet en morgen kan het wel weer. Alleen stel je nu eens voor dat je het wel elke dag blijft doen en denkt aan het resultaat over een jaar?! Dat is pas productief!

Als we kijken naar gedrag om je leven te veranderen dan kiezen de meeste mensen voor de korte termijn plezier en dat zorgt op de lange termijn pijn. De mensen die kiezen voor de korte termijn pijn, hebben op de lange termijn plezier.

Deze kleine dagelijkse aktie met groot resultaat is een uitzondering op deze regel en een win-win: je hebt korte termijn plezier wat op de lange termijn ook voor plezier zorgt!

Nou, ik hoop je enthousiast te hebben gemaakt en dat je nu dagelijks of wekelijks een kleine aktie doet die jou over een jaar een groot resultaat geeft. Word lekker productief! Laat je het me weten via de comments hieronder? Ik antwoord altijd terug :-)! Leuk hè?

Wat wordt jouw kleine actie die jou een groot resultaat geeft?

Laat een reactie achter