Ben je er klaar voor om nu ècht gelukkig te worden? Handige tips!

kata boek Nederland stond afgelopen jaar als nummer 4 van de  Gelukkigste Landen in de wereld. Een positief bericht en ik vroeg me meteen af waarom ik dan zoveel ontevredenheid om me heen hoor. Ik denk dat dat komt, doordat als we iets bereikt hebben, we even gelukkig zijn en dat we vervolgens weer streven naar een volgend nieuw doel om nog gelukkiger te worden. Onze standaard wijzigt elke keer weer en zo houden we onszelf lekker bezig met ” het moet beter”.

Geluk dus. Het is een hype geworden. En maar goed ook, want er wordt de laatste jaren ontzettend veel onderzoek gedaan naar waar mensen nu echt gelukkig van worden.

Gelukkig zijn is heel gezond en biedt nog veel meer voordelen:

Gelukkige mensen:

  • gedragen zich socialer, vriendelijker en populairder
  • zijn energiek en flexibel
  • zijn vindingrijker en kunnen beter met tegenslag omgaan
  • kunnen beter leiding geven
  • kunnen beter onderhandelen en verdienen meer geld
  • hebben een sterker immuumsysteem en zijn lichamelijk gezonder
  • leven langer

Geluk heeft gunstige invloeden op alle vlakken in het leven. Sonja Lyubomirsky is hoogleraar Psychologie en heeft veel wetenschappelijk onderzoek gedaan onder honderden mensen. In haar boek “De maakbaarheid van het Geluk” geeft ze volop tips om gelukkiger te worden. Zij heeft ontdekt welke factoren ons Geluk bepalen.

Geluk

Geluk is 50% Aanleg: Uit onderzoeken naar één- en twee-eiige tweelingen blijkt dat we met een bepaalde aanleg voor geluk worden geboren. Dat erfen we van onze biologische ouders. Na een tegenvaller, of na een gelukkige gebeurtenis, vallen we altijd terug naar een genetisch bepaald basisniveau.

Geluk is 10% omstandigheden. Dit is misschien wel moeilijk te geloven en te bevatten en het blijkt toch echt zo te zijn. Uit onderzoek blijkt dat het effect van hoe rijk, intelligent of mooi je bent marginaal is. Stop dus meteen met denken: “wat zou ik gelukkig zijn, als..”of “Ik ben pas gelukkig wanneer..”

Geluk bestaat voor 40% uit ons gedrag. Dit is het deel waar we zelf aan kunnen werken.We hebben voor 40% zelf invloed op ons geluksniveau, en dat is heel goed nieuws!

Een ding wat geluk zeker is, is een werkwoord. Gelukkig zijn of worden betekent gewoonweg dat je er aan dient te werken. Het komt niet op je af. Wijt je ongelukkig zijn niet aan je ouders, collega’s, de aard van je werk, of dat je nu eenmaal zo geboren bent.  Je zult je nooit kunnen ontdoen van je aangeboren geluksaanleg, maar de manier waarop je genetische bepaaldheid zich uit hangt af van jou.

Het is zo, dat Geluk voor 50% al bepaald is bij de geboorte, maar maak gebruik van de 40%  bewust gedrag die je tot je beschikking hebt!

Het vraagt een bepaalde levenshouding met de bijbehorende gedachtes en akties om dat gevoel te krijgen en te behouden. Veel mensen vinden het raar om zich in te spannen voor hun emotionele of geestelijke leven. Als we willen afvallen, dan gaan we sporten en gezond eten. Als je gelukkig wilt worden, dan zul je er ook iets voor moeten doen.

Hier volgen 12 tips die je kunnen helpen om gelukkig(er) te worden. Probeer er één of twee voor een periode. Kijk er eens naar en kijk wat bij je past. Wat bij je past hangt af van je sterke punten en waar de kern van je probleem zit.

Geluksactiviteit 1: Dankbaarheid tonen. We zijn geneigd om eerder naar het negatieve dan naar het positieve te kijken. Schrijf elke dag voor het slapen gaan, 3 tot 5 dingen op die goed zijn gegaan die dag. Je stuurt je brein naar positieve gedachtes. Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat dit echt werkt! Het vergroot je positieve denken, je optimisme, je zelfvertrouwen en nog veel meer.

Geluksactiviteit 2: Optimisme cultiveren. Als je jezelf in een bepaald toekomstbeeld ziet, zul je er alles aan doen om je doel te halen en kun je flexibel met tegenslag omgaan. Optimisten hebben een actieve houding, geven niet snel op en hebben meer succes. Durf te dromen over je best mogelijke toekomst en ga er van uit dat het werkelijkheid kan worden. Schrijf dit zo uitvoerig mogelijk op met alle details. Zo oefen je al je “optimismespieren”, want vanuit je hoofd zet je het echt neer en wordt het echter. Let maar op, je gaat er meer en meer in geloven.

Geluksactiviteit 3: Niet tobben of sociaal vergelijken. Tobben kan heel dwingend zijn, wanneer je in de greep ervan bent dan laat het je niet meer los. Hoe veel je ook nadenkt over iets, je krijgt er geen beter inzicht van, het wordt alleen maar erger. Denk aan andere belangrijke dingen en maak je er van los.

Geluksactiviteit 4: Vriendelijk zijn. Hiervoor hoef je geen moeder Theresa of Ghandi te zijn, maar elke dag iets voor iemand doen of iets aardigs zeggen tegen iemand is al een heel leuk begin.

Geluksactiviteit 5: Sociale relaties koesteren. maak tijd vrij, druk je bewondering en waardering voor de ander uit. Profiteer van andermans geluk en leef mee. Dit geeft ook vertrouwen in de relatie.Zorg dat je mensen om je heen hebt die je energie geven.  Omarm elkaar! Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat elkaar omarmen (hart tegen hart) stressverlagend werkt, verbondenheid opwekt en pijn verlaagt.

Geluksactiviteit 6: Copingstrategieën ontwikkelen. Coping is wat mensen doen om het leed, de stress of pijn, veroorzaakt door een negatieve gebeurtenis, te verlichten. Als dit iets is wat je wilt ontwikkelen, dan kun je dit bijvoorbeeld doen door expressief te schrijven, iets goeds uit de situatie proberen te halen door erover te praten of een discussie in je eigen hoofd te voeren.

Geluksactiviteit 7: Leren vergeven. Mandela zei: “Toen ik de poort uitliep, wist ik dat ik gevangen zou blijven zitten als ik deze mensen zou blijven haten.” Vergeven is een moeilijke maar uiteindelijk zinvolle en lonende weg. Vergeving kan een gewoonte worden, net zoals bidden dat kan zijn.

Geluksactiviteit 8: Flow-ervaringen versterken. Flow is die toestand waarin je intens verdiept bent in het moment. Je gaat totaal op in dat wat je doet en je bent je niet bewust van jezelf. We kunnen flow ervaren in bijna alles wat we doen. Kijk maar naar kinderen, die bereiken flowmomenten als vanzelf. Jij moet er misschien aan werken.

Geluksactiviteit 9: Genieten van het leven.

Geluksactiviteit 10: Engagement voor je doelen. Zorg er voor dat je doel echt bij jou hoort en dat het vanuit je binnenste komt, ook wel intrinsieke motivatie genoemd. Geniet van elk klein stapje wat je bereikt.  Tien stappen van 10% zijn samen ook 100%. Dan zijn ze haalbaar en dat motiveert veel meer dan een opgelegd doel waar je niet achter staat.

Geluksactiviteit 11: Praktiseren van je geloof en spiritualiteit. Het geeft je leven een doel, je leven heeft betekenis, vaak in de vorm dat je iets voor anderen betekent. Uit eigen ervaring weet ik inmiddels dat, sinds ik mijn (simpele) missie heb ontdekt, dat alles wat ik doe veel meer betekenis heeft gekregen en ik ervaar hier door meer geluk.

Geluksactiviteit 12: Zorgen voor je lichaam. Glimlach, schater, doe energiek en geef knuffels. Ook al voel je je niet zo, als jij je lichaam in deze standen zet, gebeurt er iets fysiologisch met je waardoor je je daadwerkelijk beter gaat voelen. Grappige anekdote: Uit onderzoek bij depressieve mensen blijkt dat door het verwijderen van een fronsrimpel met botox, men zich echt gelukkiger ging voelen.

Kies 1 of 2 tips uit die bij jou passen en oefen ze bewust uit. Geluk is een werkwoord ;-). Na een tijd zal het meer een automatisch proces worden.

 

En vergeet niet: “Happiness is not a destination, it is a way of life”

 

 

Social Media fotombti_iconKatja van Gulick Coaching en Advies te Amsterdam helpt hoogopgeleide professionals (27-43 jaar) en professionals het beste uit zichzelf te halen. Het resultaat is rust en balans in hun werk- en privéleven. Men ervaart succes, flow, bezieling, kracht en energie.  Er worden bewuste keuzes gemaakt. De omgeving ziet ze als zelfverzekerd en krachtig met een duidelijke eigen koers. Zie www.katjavangulick.nl

Bij Katja kun je terecht voor Loopbaanbegeleiding, Persoonlijkheidsinstrument MBTI,  Personal Coaching & Counseling. Resultaat is zelfvertrouwen, geluk, succes, en flow in je werk en persoonlijke leven.

Gecertificeerd voor het krachtige persoonlijkheidsinstrument MBTI Step I, MBTI Step II en MBTI teams. Opgeleid als Coach / Counselor, NLP Master en EFT Therapeut. Ik ben bezig met mijn opleiding Psychologie. Als coach ben ik resultaatgericht, pragmatisch en intuïtief. We gaan voor jou succes, flow, energie en geluk!

Laat een reactie achter