De nummer 1 regel voor het volhouden van je goede voornemen

kata boek

Het nieuwe jaar gaat weer beginnen. Velen onder ons starten met goede voornemens. Een abonnement op de sportschool, stoppen met roken, dit jaar echt vroeg beginnen met beter te plannen. Helaas, de meesten zullen deze voornemens niet lang volhouden blijkt uit onderzoek. Nieuw gedrag is niet makkelijk te veranderen, dat is echt ons mensendingetje,  blijkt zelfs uit breinonderzoek. Het in beweging  komen lukt nog wel, maar het gaat om het nieuwe gedrag vol te houden.

Hier zijn veel strategieën voor, maar er is één ding wat echt werkt. Lees verder!

 

 

Wat echt werkt is herhaling, elke dag weer. Het is eigenlijk zo simpel. Dagelijks op een bepaald tijdstip voer je het nieuwe gedrag uit. Elke dag weer. Het nieuwe gedrag zal dan een gewoonte worden.  Uit onderzoek blijkt dat je brein ongeveer 30 dagen nodig heeft om nieuwe neurale paden te maken om het nieuwe gedrag normaal te laten worden.

 

Om die herhaling en structuur vol te houden heb je de volgende ondersteuning van jezelf nodig.

 

  • Besef. Het besef dat je een verandering niet met een quick fix doet. Je zult een nieuw patroon, een nieuwe levensgewoonte, moeten inzetten als je je goede voornemen wilt integreren in je dagelijkse leven.
  • Commitment. Dat bereik je door je verbonden te voelen met je doel. Je wilt het echt en je weet waarvoor je het doet.  Je voelt je blij, enthousiast en gelukkig bij het resultaat.  Het liefst is het resultaat niet iets waar de buitenwereld je voor beloont, zoals een bonus of je wilt slank zijn voor meer acceptatie van de buitenwereld. Inzicht in je belangrijkste waarden helpen je hierbij.
  • Overtuigd zijn van je doel. Heb je doel voor ogen en weet waar je het voor doet. Zorg dat je ook vertrouwt  dat je het gaat redden. Zekerheid heb je nooit, maar wel het vertrouwen wat jij er in hebt. Elke nieuwe verandering gaat gepaard met een terugval of een moeilijke periode waarin het op je doorzettingsvermogen komt. Heb je een dip overleefd, dan geeft je dat kracht en zelfvertrouwen om vol te houden. Dat doe je door het resultaat voor ogen te houden. Gebruik hierbij al je zintuigen. Hoe voel je je als je je nieuwe gewoonte hebt? Hoe zie je eruit? Straal je? Wat voor dingen zeg je?

 

Een voorbeeld van mezelf is dat ik na mijn zwangerschap nog met een extra twee kilo liep die ik er maar niet van af kreeg. Ik was alleen maar bezig om het er af te krijgen. Als het me lukte, was het voor eventjes. Ik besefte dat al die quick fixes niet hielpen en dat ik naar een duurzame verandering moest kijken. Ik kon er maar niet achter komen wat dat nieuwe geschikte eet- en leefpatroon was wat dat resultaat gaf en bij mij pastte. Ondertussen begon ik ook met bewuster gezond te eten om meer energie te hebben.  Voor mezelf beginnen en de grootste zorg dragen voor twee kindjes is best pittig en in de avond lag ik uitgeblust op de bank, waardoor ik nog weinig deed. Dat voelde niet goed kan ik je vertellen en dit werd mijn drive. Ik wilde me blij voelen en “slagen” in mijn werk!   Elke dag begon ik met lauw water met citroen. De week erna, begon ik met een gezond ontbijt en zo herhaalde ik elke dag deze gewoontes en deed ik er stap voor stap een nieuwe gewoonte bij. Die waarden energie en gezondheid waren mijn drive om het anders aan te pakken en nu heb ik een eetpatroon gevonden waardoor ik energie heb en die twee kilo is en blijft er nu ook ineens heel makkelijk af. Door zo overtuigd te dat ik mijn energie terug wilde, kon ik me echt committen aan mijn doel. Nu is het een gewoonte geworden dat ik energie heb met als mooie bijkomstigheid dat ik tevreden ben als ik mezelf in de spiegel zie!

 

Ik wens je alle geluk, gezondheid en succes met de voor jouw belangrijke dingen in 2015!!

 

Lieve groet,

 

kata boek

 

 

 

 

Katja van Gulick Coaching en Advies te Amsterdam helpt hoogopgeleide professionals (27-43 jaar) en professionals het beste uit zichzelf te halen. Het resultaat is rust en balans in hun werk- en privéleven. Men ervaart succes, flow, bezieling, kracht en energie. Er worden bewuste keuzes gemaakt. De omgeving ziet ze als zelfverzekerd en krachtig met een duidelijke eigen koers. Zie www.katjavangulick.nl Bij Katja kun je terecht voor Loopbaanbegeleiding, Dertigers coaching en Personal Coaching & Counseling. Gecertificeerd voor het krachtige persoonlijkheidsinstrument MBTI Step I, MBTI Step II en MBTI teams. Opgeleid als Coach / Counselor, NLP Master en EFT Therapeut. Ik ben bezig met mijn opleiding Trainer Mindfulness. Alles begint bij Aandacht. Als coach ben ik resultaatgericht, pragmatisch en intuïtief. We gaan voor jou succes, flow, energie en geluk!

Laat een reactie achter