Ik zeg het wel vaker in artikelen: Stress lijkt wel de norm te zijn in deze tijd. We zijn continu in de doe-modus met onze to-do lijstjes en met resultaten die we willen en moeten halen. Bovendien willen we alles goed doen met betrekking tot ons gezin, werk, familie en ons sociale leven. We willen die stress het liefst van ons afduwen en ontspannen zijn. Het wordt namelijk gezien als zwakte door ons zelf en door de buitenwereld.Weet je dat stress helemaal niet zo verkeerd is en dat we het zelfs nodig hebben?
Lees verder waarom!
- Stress houdt ons alert. Al vanaf ons primitieve bestaan hebben we een overlevingsmechanisme in ons lijf en hersenen om alert te zijn op gevaar. Zodra er gevaar dreigt, reageert ons lichaam door zich klaar te maken voor de aanval of de vlucht. Dit systeem werkt nog steeds en houdt ons alert! Het is echter belangrijk, is dat ons lichaam van deze toestand herstelt en dat is nu net wat we te weinig doen.
- Onder stress presteren we. Onze zintuigen staan op scherp, we gaan sneller ademen waardoor onze hersenen meer zuurstof krijgen en we klaar zijn voor uitdagende taken. Een snellere hartslag zorgt voor meer voeding en zuurstof naar onze spieren en we zijn klaar voor een sportprestatie. Kortom, met stress presteren we op een hoger niveau.
- Regelmatige stress houd je lichaam gezond en optimaal. We worden actief en enthousiast van stress. Ons immuumsysteem versterkt zich doordat we meer positieve gedachten hebben en hierdoor wordt onze draagkracht weer groter bij tegenslagen.
De kunst is om te herstellen van stress, net zoals we in ons primitieve bestaan deden toen het bedreigde gevoel van korte duur was. We piekerden er toen niet zo lang over, we deden wat in ons op kwam en klaar. Nu hebben we een bewustzijn en ervaren we emoties. Daar gaan we over malen in ons hoofd. Door het piekeren zijn we geneigd problemen groter te maken dan dat ze zijn. Het vlucht- en aanvalsysteem blijft dan op scherp staan, waardoor je lichamelijk slecht herstelt van de stress.
De oplossing? Maak onderscheid tussen de gedachten en de beleving zelf. Vraag jezelf af: “Wat gebeurt er werkelijk, en wat maak ik ervan met mijn gedachten?” Dat doe je door te leren eerst de spanning op te merken in je lichaam, en er dan naar te kijken en het te laten voor wat het is. Vervolgens ga je naar je ademhaling en volg je het ritme van je ademhaling. Of zodra je merkt dat er lichamelijk spanning is, ga je met je gedachten naar je voeten en blijf je er een poosje bij. Op deze manier ben je zo ver mogelijk bij je hoofd vandaan ;-).
Stress is dus onvermijdelijk, maar door positieve gedachten in te zetten en er goed van te herstellen kun je er juist voordeel mee doen!
Onbewust zijn we meer gespannen en gestresst dan we denken. Juist omdat het een norm is in onze tijd. Doe hier de energiecheck, kost 10 minuten van je tijd.
Copyrigth by Katja van Gulick Coaching & Advies 2014
Katja van Gulick Coaching en Advies te Amsterdam helpt hoogopgeleide professionals het beste uit zichzelf te halen. Het resultaat is rust en balans in hun werk- en privéleven. Men ervaart succes, flow, bezieling, succes, geluk, kracht en energie. Er worden bewuste keuzes gemaakt. De omgeving ziet ze als zelfverzekerd en krachtig met een duidelijke eigen koers. Zie www.katjavangulick.nl
Bij Katja kun je terecht voor Loopbaanbegeleiding, Personal Coaching & Counseling en Aurareading.
Gecertificeerd voor het krachtige persoonlijkheidsinstrument MBTI Step I, MBTI Step II en MBTI teams. Erkend Loopbaan Professional bij de NOLOC. Opgeleid als Coach / Counselor, NLP Master, EFT Therapeut en professioneel Aurareader. Ik ben bezig met mijn opleiding Psychologie. Als coach ben ik resultaatgericht, pragmatisch en intuïtief. We gaan voor jou succes, flow, energie en geluk!