Flow

Wat maakt dat je flow ervaart en hoe doe je dit?

Je hebt vast wel eens flow ervaren. Denk maar eens terug aan je kindertijd waarin je helemaal opging in je spel en je de wereld om je heen vergat. Wellicht heb je flow ook wel eens in je werk ervaren, door je aan het eind van de dag te realiseren dat de dag al weer om is.

Er zijn zeven aspecten die zorgen voor dit geluksmoment:

1. Er is een duidelijk doel: De richtlijnen zijn duidelijk en je weet wat de taken zijn, zodat je je aandacht kunt zetten op de stappen richting het doel.

2. We weten dat we de taak kunnen voltooien: Er is een gezond evenwicht tussen de uitdaging en de ervaring. Als je een te makkelijke taak hebt, kan dat leiden tot verveling. Een te moeilijke taak kan leiden tot frustraties.

3. Er is directe feedback: Je weet meteen of je goed bezig bent of niet. De feedback geeft aan of je bezig bent met je doel.

4. Volledige concentratie op de bezigheid: Je hebt totale focus en concentratie en je staat niet los van waar je mee bezig bent. Je bent 1 met de activiteit. Alle aandacht van je bewustzijn gaat naar die taak, die alle aandacht van je bewustzijn nodig heeft.  Dit is jouw wereld.

 5. Je hebt het gevoel alles onder controle te hebben. Je beheerst de situatie en je bent niet afhankelijk van de reacties van anderen. Je voelt je hierdoor sterk, want je bent de situatie meester. Het gevaar is om verslaafd te raken.

6. Je denkt minder aan jezelf. Je bent niet bezig met je kritische zelfonderzoek. Het is alsof je jezelf als persoon uitschakelt tijdens de activiteit. Denk aan een zen-gevoel of een meditatief gevoel.  Als alles automatisch gaat, lijkt je ego te zijn verdwenen. Je bent 100% chirurg, bergbeklimmer, solo-zeiler, of waar je dan ook mee bezig bent.

Bergbeklimmers voelden de vreselijkste weersomstandigheden niet. Ze zagen hun eigen lichaam als het ware bewegen en dat ging helemaal vanzelf. Het was een spontane, moeiteloze ervaring, waarin ze precies wisten wat ze moesten doen.

7.Je hebt geen besef van de tijd

 

Hoe fantastisch zou het zijn als we dit continu in onze dagelijkse bezigheden ervaren? Door ons alledaagse leven, de sociale orde en regels waar we mee te maken hebben, kunnen we dit niet de hele dag ervaren. Het leuke is wel, dat je nu meer inzicht hebt wat nu precies die punten zijn, die zorgen voor flow. Doe je werk waar je te veel spanning ervaart, dan kun je kijken hoeveel ervaring je hebt en of de uitdaging misschien toch iets te groot is. Dan kun je een stapje terug doen. Of als jij je verveelt, dan heb je wellicht een meer uitdagend doel nodig.  In de volgende nieuwsbrief, over ca 2 weken,  ga ik hier verder op in!

Ook deze keer hoop ik, dat ik  je weer een klein beetje op weg heb kunnen helpen naar meer energie en balans in je werk- of privéleven!