DERTIGERS

 Do what you feel in your heart to be right – for you’ll be criticized anyway – Eleanor Roosevelt

 

Herken je jezelf in één of meer van deze problemen?

Je voelt je vast zitten in je werk, je wacht passief af en maakt geen concrete stappen om echt tot aktie te komen. Je riante loon, goede arbeidsvoorwaarden, je vaste contract, je  bonus en je lease-auto opgeven voor een onzeker bestaan is nogal wat. Zoals je nu leeft heb je duidelijkheid, veiligheid en rust in je “Gouden Kooi”. Je wilt meer uitdaging en meer creativiteit en stapt misschien wel energieloos en met een zwaar gevoel je bed uit. Een andere baan zie je als een stap terug, maar is dat ook echt  zo? Wordt het je hoofd of je hart waarmee je kiest?

Zowel in je werk als in je priveleven heb je bevestiging, complimenten en positieve feedback nodig om je goed en zelfverzekerd te voelen. Eigenlijk wil je iets anders. Je durft alleen niet. Je kijkt om je heen, je vergelijkt jezelf, beoordeelt, bekritiseert jezelf en anderen.  Voor de goedkeuring van je partner, vrienden, manager, ouders en collega’s betaal je alleen wel een hoge prijs. Want vroeg of laat beland je in een spagaat tussen wat je zelf wilt en wat de buitenwereld wilt .Je hebt jezelf afhankelijk gemaakt van de meningen van anderen en wordt zo een slaaf van verwachtingen van buiten jezelf.  Aan de buitenkant lijkt het alsof je veel te kiezen hebt met je goede papieren op zak. Maar van binnen voel je je helemaal niet vrij om die dingen te kiezen. Je zit in je dertigersdip.

Je motivatie daalt, je stress neemt toe. Je bent niet vooruit te branden. Het kost je steeds meer energie om jezelf te motiveren en om het werk inspirerend en uitdagend voor je te houden. Het voelt als trekken en sleuren. De stress verkokert je blik waardoor er geen ruimte over blijft voor een open blik op je werk. Zonder dat je het wilt, val je terug in bepaalde gedragspatronen die niet goed zijn voor de ontwikkeling van jezelf, je werk, je collega’s, je partner en vrienden

Je weet niet meer hoe je al die ballen in de lucht moet houden. Je wilt het goed doen op je werk, maatschappelijk nuttig bezig zijn.  Je wilt je kinderen niets tekort doen en ook nog tijd doorbrengen met je vrienden en partner. Je wilt hierin een balans zien te vinden, zodat je iedereen tevreden stelt en zelf ook het gevoel hebt dat je het goed doet. Maar dat lijkt maar niet te lukken.

 

Wat is het dertigersdilemma?

Vroeger hadden de veertigers en vijftigers een midlifecrisis, tegenwoordig bevindt een groot deel van de dertigers (ca 27 tot 43 jaar) zich hier al in. Dertigers kunnen veel, willen veel en moeten veel: Een huis, de perfecte partner, een topcarrière, kinderen, een wereldreis en een druk sociaal leven. En het liefst ook nog alles tegelijk. En als ze alles hebben, knaagt er vaak nog iets. Dit gaat gepaard met gevoelens van leegte, onzekerheid, vermoeidheid, faalangst en onrust. Vragen als “wat wil ik nu echt?” komen te voorschijn. En dan hebben ze vaak behoefte aan een sabbatical en gaan ze zich bezig houden met spiritualiteit. De oudere generaties snappen hier vaak niets van en noemen deze generatie verwend.

En toch is het helemaal niet zo gek. Vroeger was het duidelijk: Op je twintigste ging je trouwen, kinderen krijgen, de man werkte en de vrouw deed het huishouden. De supermarkt bood een veel simpeler assortiment met minder keuze en alleen op woensdagmiddag was er kindertelevisie met de film van Ome Willem. De dertigers van nu hebben veel meer keuzes: wel of geen kinderen, wat wil ik met mijn werk, waar wil ik wonen. Hoewel dit alles door het huidige economische klimaat misschien nu even anders ligt, kan het heel luxe overkomen bij de oudere generaties. Echter door al die keuzes wordt de druk om het perfecte leven te hebben (= gelukkig) des te groter. Ze willen alles tegelijk en vaak worden keuzes uitgesteld. Het zijn vaak keuzes die de rest van je leven bepalen en stel je voor dat je fout kiest?

Nu in deze periode van economische crisis met ontslaggolven ervaar ik twee bewegingen bij mijn cliënten: Een hogere werkdruk en de keuze voor het nemen van een juiste loopbaanstap lijkt belangrijker dan ooit. Veel dertigers confronteren zichzelf met de vraag: Wat wil ik nu echt? Wie ben ik en wat kan ik?

Al deze voorbeelden hebben niet alleen invloed op het persoonlijke leven van de dertiger, ook de werkgever kan geconfronteerd worden met deze dertigers, die last hebben van onzekerheid of stress,en die zoeken naar de ideale privé/werkbalans. In deze periode van ecomische crisis met de vele ontslaggolven ervaart de medewerker nu extreem veel werkdruk om het hoofd boven het water te houden. Een hoge stresservaring met als gevolg een burnout ligt dan ook vaak op de loer.

Dertigersonderwerpen
bolletje2   Balans werk- en persoonlijke leven
bolletje2   Keuzes maken
bolletje2   Stress
bolletje2   Piekeren
bolletje2   Emoties
bolletje2   Onzekerheid
bolletje2   Perfectionisme

 

AANPAK TRAJECT

Kennismaking In dit eerste gesprek bespreken we je gewenste situatie en bepaal jij of je het prettig vindt om met mij verder te gaan. Het is belangrijk je veilig te voelen bij mij, want je gaat een persoonlijke groei tegemoet waarin je gespiegeld, gemotiveerd en uitgedaagd en soms geconfronteerd wordt. We bepalen je doel en stellen een plan van aanpak op. Er volgt een offerte waarin vastgelegd staat wat het doel is, aantal sessies en het factuurbedrag.

Praktisch
bolletje2   Een keer in de twee weken treffen we elkaar in Amsterdam (een van de lokaties van het Coachhuis)
bolletje2   Afhankelijk van je vraag en situatie zijn er meestal 4 – 6 sessies nodig
bolletje2   Tussendoor krijg je opdrachten mee om het geleerde in de praktijk te brengen en het uiteindelijk onbewust bekwaam te gaan doen!

Werkgevers zijn gebaat bij vitale werknemers en vaak willen ze investeren in een coachingstraject dat betrekking heeft op je functioneren in je werk. Ik adviseer hier dan ook naar te informeren.  Bij de Belastingdienst geldt dat je loopbaanbegeleiding kunt aftrekken onder de post “scholingskosten”. Kijk op de website van de belastingdienst voor de voorwaarden.

 

 

Contactbutton